SAD pozivaju na mir pred opozicione demonstracije u Tirani

SAD pozivaju na mir pred opozicione demonstracije u Tirani

Američka ambasada u Tirani objavila je saopštenje za štampu uoči protesta opozicije u petak. Američka misija u glavnom gradu Albanije izražava zabrinutost zbog nedavnih nasilnih akcija registrovanih u različitim oblastima pod upravom opozicije, te poziva na mirni protest 21. juna.

Potpuna izjava:

Sjedinjene Države žele ono što zaslužuju građani Albanije: vladavinu prava koja štiti državne službenike i škole od besmislenih napada, koja štiti integritet i bezbednost izbornog procesa, i koja održava obećanje građanskog prava na mirni protest ali i tražiodgovornost za one koji su uključeni u nasilje.

Pozivamo sve građane i sve institucije širom Albanije da podrže principe vladavine prava, da odbace nasilje u svim njegovim oblicima i da mirno ostvaruju svoja demokratska prava, dok istovremeno dopuštaju svojim sugrađanima da učine isto to. Pozivamo i sve organizatore demonstracija da sebe drže odgovornima za te iste principe, da javno pozovu svoje pristalice da se mirno okupljaju i da energično odbace nasilje u svakoj prilici.