SAD pozivaju Tursku da okonča ilegalne aktivnosti i povuče Yavuz iz teritorijalnog voda Kipra

SAD pozivaju Tursku da okonča ilegalne aktivnosti i povuče Yavuz iz teritorijalnog voda Kipra

Turska priprema četvrti uređaj za bušenje

Autor: Michalis Michael

SAD smatraju da su aktivnosti broda-bušilice Yavuz kraj obale Karpatije nezakonite i pozivaju Tursku da ih odmah prekine i povuče bušilicu iz teritorijalnih voda Republike Kipar.

Zahtev dolazi u vreme kada Turska već priprema četvrti uređaj za bušenje u Istočnom Sredozemlju, kako je rekao ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu.

Odgovarajući na pitanje o Yavuzovim aktivnostima, portparol američkog Stejt departmenta rekao je za CNA da „samo Repubika Kipar, delujući preko vlade, može da pristane na aktivnosti poput bušenja u teritorijalnim vodama“.

„SAD su zabrinute zbog aktivnosti bušilice Yavuz, koja deluje u teritorijalnim vodama Republike Kipar. Ovaj provokativni korak podiže tenzije u regionu“, rekao je portparol Stejt departmenta.

“Mi pozivamo”, dodao je, “turske vlasti da odmah prestanu sa nezakonitim aktivnostima i povuku Yavuz iz teritorijalnog mora Kipra”.

Takođe je rekao da „ohrabrujemo sve strane da se ponašaju suzdržano. Razvoj iskorištavanja resursa na istočnom Mediteranu trebao bi promovisati saradnju i pružiti osnovu za trajnu energetsku bezbednost i ekonomski prosperitet u celom regionu ”.

Portparol Stejt departmenta je rekao: „Mi i dalje podržavamo razvoj pravednog rešenja za podelu koristi od kiparskih resursa ugljovodonika između dve zajednice“ ./ ibna