SAD spremne da pojačaju vojne sposobnosti Albanije

SAD spremne da pojačaju vojne sposobnosti Albanije

Vlada SAD-a donirala je danas 37 vozila sa zaštitom od mina (MRAPs) koja će koristiti albanske oružane snage, kao deo kolektivne odbrane NATO-a.

Ceremoniji primopredaje prisustvovali su albanski ministar odbrane Olta Xhaçka, otpravnik poslova američke ambasade u Tirani, Leila Moses-Ones i šef albanskog Generalštaba, Bardhil Kollcaku.

“Ovaj paket pomoći znači više mogućnosti za nas i više zajedničkih misija, ali to se takođe pretvara u više bezbednosti za zemlju i savez”, rekao je albanski ministar odbrane Olta Xhaçka.

Sa svoje strane, predstavnica američke ambasade u Tirani je pohvalila ulogu Albanije u regionu, naglasivši da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage odigrali ključnu ulogu u jačanju saradnje u oblasti odbrane.

“Ova nova oklopna vozila će unaprediti unutrašnju odbranu Albanije, ojačati južni bok NATO-a i pružiti NATO-u kritičnu borbenu moć koja se može koristiti za podršku globalnim operacijama. To je još jedan primer kako Albanija napreduje kao regionalni lider na Balkanu.

Pod izvanrednim rukovodstvom ministra Xhaçke i generala Kollcakua, komunikacija i saradnja između naše dve vojske nikada nisu bili jači. Dok isporuka ovih vozila označava završetak jedne faze naše saradnje, mi smo uzbuđeni zbog budućnosti i potencijala za saradnju u dodatnim načinima za poboljšanje sposobnosti Albanije na kopnu, vazduhu i moru.

Zaista je uzbudljivo vreme da budete vojnik, mornar ili pilot u albanskim oružanim snagama”, rekla je Moses-Ones. / ibna /