SAD su zabrinute zbog imenovanja nekvalifikovanih pojedinaca na visoke vladine položaje

SAD su zabrinute zbog imenovanja nekvalifikovanih pojedinaca na visoke vladine položaje

SAD su zabrinute zbog “imenovanja nekvalifikovanih pojedinaca na više pozicije vlade Kosova – uključujući i osobe osuđene za ratne zločine, pod aktivnom optužnicom za teška krivična djela i sumnjivim na ozbiljne zloupotrebe u kockanju”.

U saopštenju za štampu objavljenom u utorak, ambasada kaže da “u demokratiji pojedinci imenovani na visoke pozicije treba svetu da predstave etičko i kvalifikovano lice; Kosovski model imenovanja, nažalost, predstavlja suprotno. Nekvalifikovani pojedinci, oni koje je pravosuđe kažnjavalo ili aktivno tereti za teška krivična dela, kao i oni koji su pokazali spremnost da deluju nekažnjeno i zloupotrebljavaju svoja ovlaštenja, nemaju mesta u javnim službama. Nominovanje ovih nekvalifikovanih pojedinaca potkopava poverenje javnosti koje Kosovo pokušava da izgradi, lišava zemlju kompetentnih i uglednih pojedinaca koji su najsposobniji da obavljaju poslove vlade, i obezvređuje žrtve prošlih krivičnih dela ovih pojedinaca. Dalje, to ometa napredak Kosova u izgradnji međunarodnog ugleda koji bi ga učinio poželjnim partnerom drugih država i ojačava poziciju protivnika koji bi mogli tvrditi da Kosovo nije posvećeno vladavini prava.

Američka ambasada takođe poziva lidere Kosova “da razmisle o tome kakvo lice žele da Kosovo pokaže svetu. Pozivamo kosovske lidere da ozbiljno shvate ovo pitanje te zaustave i preokrenu ovaj trend u imenovanjima pojedinaca, od kojih je neke Ambasada već imenovala, čija selekcija izgleda da unapređuje kratkoročne političke ciljeve, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibilitet države ”. / ibna /