SAD tursko bušenje u Karpaziji nazivaju provokativnim korakom

SAD tursko bušenje u Karpaziji nazivaju provokativnim korakom

Grčko ministarstvo spoljnih poslova takođe osuđuje pokušaj nezakonitog bušenja

Napisao Michalis Michael

SAD izražavaju duboku zabrinutost zbog turskih pokušaja da izvrše bušenje u regionu Karpazije, kaže se u pisanoj izjavi portparola Stejt departmenta, Morgana Ortegus, u kojoj ih naziva “provokativnim korakom”.

„Sjedinjene Države ostaju duboko zabrinute zbog ponovljenih napora Turske da sprovede operacije bušenja u teritorijalnim vodama Kipra, a nedavno i sa kretanjem broda Yavuz na obali poluostrva Karpasia. Ovaj provokativni korak stvara napetosti u regionu“, kaže portparol Stejt departmenta u izjavi, pozivajući turske vlasti da zaustave ove operacije.

“Mi ohrabrujemo sve strane da se uzdrže od akcija koje povećavaju tenzije u regionu”, kaže Ortegus, naglašavajući da razvoj energetskih resursa u istočnom Mediteranu treba da promoviše saradnju, poveća dijalog između dve zajednice i regionalnim susedima i pružaju osnovu za održivu energetsku bezbednost i ekonomski prosperitet.

“Mi i dalje verujemo da bi nafta i prirodni gas na ostrvu, kao i svi njegovi resursi, trebalo da budu pravedno podeljeni između dve zajednice u kontekstu sveobuhvatnog rešenja”, zaključuje izjava portparola Stejt departmenta.

Grčko ministarstvo spoljnih poslova

Osuda pokušaja nezakonitog bušenja Turske u Ekskluzivnoj Ekonomskoj Zoni Republike Kipar takođe je izrazilo Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

U izjavi grčkog ministarstva navodi se da “ova nezakonita akcija prkosi međunarodnom pravu, zakonu o moru i osudi međunarodne zajednice, i predstavlja dalju eskalaciju koja podriva stabilnost i bezbednost istočnog Mediterana”.

Istovremeno, naglašava se da je „provokativno ponašanje Turske na račun suverenih prava države članice EU daleko od ponašanja koje bi zemlja kandidat trebala imati i potvrđuje valjanost odluka Saveta Evrope od 20. juna, u vezi sa odgovarajućim merama protiv Turske.”

EU sankcije

Istovremeno, Nikozija čeka na opipljiv odgovor i od EU. Izvestan broj informacija o delovanju EU je izašao na videlo preko Visokog predstavnika Unije, Federice Mogherini, koja je poslala određene poruke.

Smanjenje sredstava za istraživanje za do 145,8 miliona eura za 2020. i revizija finansijskih i investicionih operacija Evropske investicione banke prema Turskoj spadaju u mere koje će Komisija i Evropska služba za spoljno delovanje (EEAS) predstaviti predstavnicima država članica EU. /ibna