Sada je i zvanično – 7. jula izbori u Grčkoj

Sada je i zvanično – 7. jula izbori u Grčkoj

Raspisivanje izbora 7. jula zatražio je od predsednika Republike grčki premijer Alexis Tsipras, koji je ranije danas posetio Predsedničku palatu. Kako je istaknuto, od dana evropskih izbora i pobede Nove demokratije počeo je produženi predizborni period – kraj ustavnog mandata je u oktobru – što je predstavljalo rizik za nesmetan rad privrede. “Ušli smo u vitualni krug koji ne bi trebalo prekidati, a žrtve i napori grčkog naroda ne bi trebali biti ugroženi”, rekao je odlazeći premijer, nkon što je Prokopis Pavlopulos prihvatio vladin predlog.

SIRIZA predstavlja Tsiprasov program

Nakon sastanka odlazeći premijer će, u Atinskoj koncertnoj dvorani, predstaviti program Sirize za naredne četiri godine. Glavni stubovi predloga Tsiprasa i njegove partije za narednu vladu su otvaranje 500.000 radnih mesta u četiri godine, povećanje plata i dalje povećanje minimalne zarade, pravednije oporezivanje za srednju klasu i poljoprivrednike, reorganizaciju države i javne uprave, i jačanje socijalne države, javnog zdravlja i obrazovanja.

Istovremeno, u samu srž programa uključena je i podrška mlađih generacija otvaranjem radnih mesta, investicionih prilika, te poticanjem inovacija i pravednog rasta. Kao što su istakli rukovodioci SIRIZA, ovo je skup i realističan program koji ima za cilj ulazak u novu postkriznu i memorandumsku eru u okviru fiskalnih mogućnosti zemlje.

Stoga, očekuje se da će Tsipras večeras predložiti izbornu dilemu: Hoće li Grčka nastaviti svoj razvojni put sa čvrstim i stabilnim koracima ili će se vratiti u začarani krug štednje? U ovom kontekstu, centralna tačka u današnjem govoru predsednika SIRIZE biće procena vladinog projekta, dok će se povećavati pritisak na programsku konfrontaciju sa ND i Kiriakosom Mitsotakisom.

Karakteristično je da se u programu SIRIZA u svakoj oblasti Tsipras naglašava šta vlada je zagtekla, šta ostavlja, šta planira u naredne četiri godine i šta treba izbeći, kada citira plan ND./ibna