back to top
NaslovnicaZabavaSAHRANA KRALJA ČARLSA JE PAŽLJIVO PLANIRANA: Monarh obolijeva od RAKA, detaljno pripremljen...

SAHRANA KRALJA ČARLSA JE PAŽLJIVO PLANIRANA: Monarh obolijeva od RAKA, detaljno pripremljen ispraćaj za VEČNI ODMOR

Britanski kralj Čarls (75) na tronu je svega 18 mjeseci, ali planovi za njegovu sahranu već su spremni. Operacija Menai Bridge je naziv koji su stručnjaci dali za njegovu sahranu, slično kao što je za kraljicu Elizabetu naziv bio operacija London Bridge. Strani mediji pišu da nije samo standardni protokol, već je i neophodan.

– Neki članovi osoblja kraljevske porodice vjeruju da je stanje kralja lošije nego što mediji pišu – rekao je izvor za američke medije, prenosi Yahoo.com. Operacija Menai Bridge će početi prenošenjem tijela Čarlsa iz Buckinghamske palate u Westminster Hall. Tamo će ležati dok će sahrana biti upriličena devet dana kasnije. Najvjerovatnije će biti sahranjen u kraljevskoj riznici u dvorcu Windsor.

– Imat će svu pompu koja priliči britanskom monarhu – dodaje izvor.

- Advertisement -

Inače, Čarls koji boluje od raka nije zadovoljan svojim oporavkom, frustriran je sporim tokom procesa. Ovu informaciju je potvrdio njegov nećak Piter Filips, sin Čarlsove sestre, princeze Ane.

– On je dobro raspoložen, ali mislim da je u suštini jako frustriran. Frustriran je jer ne može nastaviti sa svojim aktivnostima kako želi, ali vrlo je realan i razume da treba fokusirati sebe u ovom periodu – otkrio je Filips za Sky News Australia. Član kraljevske porodice trenutno je u posjeti Australiji kao pokrovitelj humanitarne organizacije “ISPS Handa”, koja podržava sportiste i žene s invaliditetom, te je dao intervju za Sky News Australia’s Royal Report gdje je govorio o Čarlsovom oporavku od raka.

Iako se kralj uglavnom povukao iz javnog života, nastavlja primati crvene kutije od vlade i održava sastanke s premijerom Rišijem Sunakom kako bi osigurao normalno funkcionisanje Ujedinjenog Kraljevstva. Piter je otkrio kako Čarls često pritiska osoblje da mu dopusti obavljanje kraljevskih dužnosti, uprkos preporukama njegovih ljekara.

– Sve vrijeme testira svoje osoblje, ljekare i medicinske sestre pitajući ih: “Zapravo, daj, znaš, mogu li ja ovo uraditi?”, “Mogu li ja uraditi ono?” Dakle, njegova želja je jasna, želi se vratiti nekoj normalnosti. Vjerovatno je frustriran što oporavak traje malo duže nego što bi želio – zaključuje Čarlov nećak.

Buckinghamska palata je dijagnozu potvrdila 5. februara, a ove vijesti izazvale su globalnu zabrinutost za novog monarha koji je na prijestolju tek 18 mjeseci. U odsustvu kralja, dio obaveza preuzeli su kraljica Kamila, princ Vilijam, kraljevska princeza Ana, princ Edvard i njegova supruga Sofi. Iz tog razloga Kamila je bila sama na putovanju u Sjevernoj Irskoj. U prodavnici delikatesa The Arcadia u Belfastu ispričala je kako je kralj Čarls.

- Advertisement -

– Dobro je. Bio je jako razočaran što nije mogao doći. Pokušavam da ga držim podalje – povjerila se kraljica kojoj je prodavačica predala poruku sa željama za brzim ozdravljenjem njenog supruga. Od prodavača je dobila kesice lokalnih proizvoda da ponese kući Čarlsu.

Podsjetimo, Čarls je još u januaru tražio tretman zbog uvećane prostate, a reč je bila o korektivnoj operaciji u jednoj londonskoj bolnici. “Kao i hiljade muškaraca svake godine, kralj želi liječiti uvećanu prostatu. Stanje njegovog Veličanstva je benigno i otići će u bolnicu sljedeće sedmice na korektivnu operaciju. Kraljevi javni angažmani bit će odloženi na kratko vrijeme oporavka”, poručio je tada portparol kraljevske porodice.

Prilikom rutinske posjete bolnici, doktori su kralju dijagnosticirali rak. U isto vrijeme kada je Čarls bio u bolnici, na drugom odjelu iste klinike bila je i njegova snaha Kejt Midlton kojoj je također dijagnosticirana zloćudna bolest. Kraljevska porodica prolazi kroz teške trenutke.
Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave