Samaras zadaje Mitsotakisu novu glavobolju

Samaras zadaje Mitsotakisu novu glavobolju

Poslednjih nekoliko dana nisu bili dobri za Vladu Kyriakosa Mitsotakisa. Iako se vratio iz Pariza uz pozitivne izjave francuskog predsednika Macrona u vezi sa turskim provokacijama, očekuje se da će se Mitsotakis, nakon nedavnih događaja u fudbalu, umešati u pravila vezana za prvenstvo. Međutim. iako je zbog toga Vlada primila žestoke reakcije od timova i obožavalaca, još jedna “glavobolja je na pomolu.

Ali ova ima i ime: Antonis Samaras. Izgleda da bivši premijer vodi „gerilski rat“ protiv Kyriakosa Mitsotakisa. Juče je izglasana kontroverzna izmena odgovarajuće odredbe kako se ne bi sprovela odluka nadležnog odbora, da se u niži rang takmičenja prebace PAOK FC i Xanthi FC, a Vlada je odredbu formulisala a kao opasnu za „socijalnu koheziju“.

Bojeći se curenja informacija, premijer je pojačao stranačku disciplinu, preteći da će oduzeti članstvo bilo kojem poslaniku koji nije glasao o amandmanu ili je neopravdano izostao. 156 članova glasalo je za, a odsutni su slali pisma. Svi osim jednog.

Samaras nije bio samo odsutan, već četiri sata niko nije znao gde se nalazi. Njegovi saradnici su čak požurili da parlamentarcima jasno stave do znanja da se ne radi o zdravstvenom problemu. Nakon toga, Biro Parlamentarne grupe Nove demokratije saopštio je da je bivši premijer konačno dostavio obaveštenje, navodeći lične razloge svog odsustva. Štab palate Maximos, sedišta grčke Vlade, saopštio je da su zadovoljni njegovim objašnjenjem. Kasnije su, međutim, saradnici A. Samarasa rekli Atinskoj novinskoj agenciji da „niti je dao, niti je tražio objašnjenja; i od njega se zaista nije moglo tražiti da objašnjava“.

Iako je bilo izveštaja o ljudima bliskim premijeru koji su sugerisali da proces izbacivanja Samarasa nastavi, to se na kraju nije dogodilo, jer su Mitsotakisu bliski partneri saopštili da je incident rešen. U stvari, postaje jasno da je A. Samaras pokazao zube. Podseća se da je i sam hteo da bude predložen za poverenika Vlade, što nije bio slučaj, uglavnom zbog stalnog neslaganja sa Sporazumom iz Prespe.

Nakon toga, prema dobro obaveštenim izvorima, Samarasov ugao u ovom ringu težio je da promoviše bivšeg premijera kao predsednika Grčke republike. Samaras nije pozdravio izbor Ekaterini Sakellaropoulou od strane K. Mitsotakisa. Bio odsutan iz istorijskog izbornog procesa jer je bio na porodičnom putovanju u SAD.

Poruke koje Samaras prenosi nisu slučajne. On je sam predstavljen kao ideološki i politički izraz takozvanog novog patriotskog krila unutar Nove demokratije, a najviši zvaničnici, ministri i poslanici podržali su bivšeg premijera. Uzevši reč na konferenciji Nove demokratije, on je izneo ideju o „invaziji“, kritikujući Vladino postupanje sa pitanjem migracije. Pokazao je kritički stav prema Vladi u nedavnom intervjuu o pitanjima bezbednosti, imigracije i spoljne politike.

Podseća se da se otvoreno usprotivio da se šalje žalba Hagu u vezi sa grčko-turskim odnosima, govoreći o “kapitulaciji unapred”. Suprotno tome, K. Mitsotakis drži mogućnost slanja dokumentacije u Hag otvorenu. Istovremeno, on ostaje čvrst u svom stavu protiv sporazuma iz Prespe, držeći se doktrine: „Makedonija je jedna i to grčka“.

Vrijedno je napomenuti da je, prema velikoj anketi nedjeljnog lista Vima, nezadovoljstvo građana načinom na koji se Vlada bavi pitanjima bezbednosti i migracije postalo očigledno, zajedno sa zabrinutošću zbog nacionalnih pitanja. S pritiskom građana koji podržavaju stranke desnice, sve više rukovodilaca Nove demokratije počinju da veruju da će A. Samaras pokušati da iskoristi situaciju pojačavanjem „gerilskog rata“ protiv svog premijera. Vlada sada može samo da se pita kada će i pod kojim okolnostima A. Samaras ponovno udariti. / ibna