Samit u Berlinu važan za odnose Srbije i Kosova, kaže predsednik Crne Gore Đukanović

Samit u Berlinu važan za odnose Srbije i Kosova, kaže predsednik Crne Gore Đukanović

Samit zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu doprineo je rešavanju tekućeg sukoba između Beograda i Prištine i to je bio savršen trenutak za rešavanje komplikovanih odnosa između dve zemlje, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, nakon samita u Berlinu.

U zvaničnoj izjavi nakon samita, on je rekao da je dogovoreno da će Evropska unija (EU) i dalje podržavati dijalog a da bi Francuska i Nemačka trebale direktno intervenisati.

“Time bi se osiguralo da kvalitet i intenzitet dijaloga budu dovoljno dobri, a u narednih nekoliko meseci znaćemo da li postoji potencijal za rešavanje ovog pitanja u ovoj generaciji”, rekao je Đukanović.

On je dodao da za Crnu Goru stabilnost znači integraciju zapadnog Balkana.

“Stabilnost je kategorija od interesa ne samo za zapadni Balkan, već i za Evropu”, naglasio je Đukanović.

“EU treba da ukaže na jasnu i predvidljivu evropsku perspektivu kako bi se poboljšala sva balkanska društva, posebno balkanske vlade koje bi trebale nastaviti raditi na reformama koje vode ka dostizanju tih standarda”, naglasio je Đukanović.

On je također rekao da zemlje u regionu moraju ispuniti standarde kako bi postigle punopravno članstvo u EU, ali je dodao da EU mora ukloniti određene nesuglasice između zemalja članica, koje se odnose na Zapadni Balkan.

Predsednik Crne Gore otišao na samit zemalja Zapadnog Balkana na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emmanuela Macrona.

Na marginama samita, susreo se i sa visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i bezbednosnu politiku, Federicom Mogherini.

Đukanović i Mogherini razgovarali su o situaciji u regionu i naglasili značaj regionalne saradnje i dobrih odnosa sa susedima.