Samo nekoliko dana između Dodikove mržnje i ljubavi prema EU

Samo nekoliko dana između Dodikove mržnje i ljubavi prema EU

Koliko je jaka želja za ostankom na vlasti kod političara u BiH govori i primer srpskog člana Predsedništva BiH, Milorada dodika, koji je u samo nekoliko dana potpuno promenio politički kurs.

Naime, pre manje od tri sedmice Dodik je u svim javnim istupima, kao što je to radio i ranije, pominjao da Bosnu i Hercegovinu, u kojoj je član najvišeg političkog tročlanog tela, smatra “nemogućom državom” u kojoj je srpski narod zarobljen. Kao normalnu stvar je pominjao odvajanje Republike Srpske iz BiH i njenu samostalnost ali i eventualno spajanje sa Srbijom.

Nakon što su u RS stigli prvi kontingenti pomoći iz Rusije i Kine, Dodik je na sav glas počeo da hvali “bratske veze” sa ovim zemljama ali pomoć koja je stizala iz Evropske unije nije pominjao. Činilo se da EU uopšte ne šalje pomoć za RS, što se pokazalo kao netačno. Dok je na aerodromu u Mahovljanima, kod Banja Luka, dočekivao avione sa ruskom i kineskom pomoći, čak i one avione koji su dovozili medicinski materijal koji je kupljen novcem poreskih obveznika u RS, ostalo je nejasno zašto je odbijao da isto to uradi kada je u pitanju pomoć EU.

Animozitet prema EU je išao tako daleko da je u jednom intervjuu rekao da “kada bi mogao, nikad više ništa ne bi kupio u EU”.

Onda se odjednom desio potpuni preokret!

Čovjek koji je bio poznat kao separatista, u nedavnom intervjuu je rekao da “na dnevnom redu u Republici Srpskoj nije nikakva disolucija. Kada se o tome govori, govori se samo u nekoj mogućoj, možda i dalekoj budućnosti, ukoliko BiH ne bude uspešna— u realizaciji koncepta dogovora i uvažavanja naših stavova.”

Dodaje da se oko nekih pitanja moraju dogovoriti “svi u BiH”, što je u potpunoj suprotnosti sa dosadašnjom retorikom o tome kako “RS nema šta da pita biH da li će se odvojiti jer će narod na referendumu izraziti svoju želju”.

Još je interesantnije objašnjenje stava o EU. Dodik sada kaže da su se njegove izjave u stvari, odnosile na činjenicu da je EU zabranila izvoz medicinske opreme u zemlje Zapadnog Balkana. Međutim, priznaje da je EU dala značajnu pomoć u borbi protiv koronavirusa. Preuzimajući deo pomoći izi EU u nedelju u Banja Luci, Dodik je rekao da je “RS zagledana u Evropsku uniju i da podrška nema veze samo sa pomoći u medicinskoj opremi, već i u novcu”.

“Znamo da je EU odobrila značajan paket pomoći BiH, a dio će završiti u RS-u. To je pomoć za ekonomiju čiji će oporavak biti mnogo izazovniji nego poslovi koji su vezani za medicinski sektor”, naglasio je Dodik.
Dodao je da “EU nije zaboravila Republiku Srpsku i to će ojačati naše uverenje o neophodnosti evropske integracije i solidarnosti. Iako ponekad pomislimo da EU ne stigne da pomogne, sada smo svedoci da pomoć dolazi i ljudi u RS-u treba da budu zahvalni“, rekao je Dodik.

Postavlja se pitanje da li je promena Dodikovog političkog kursa posledica priznanja da je pogrešio, što je malo verovatno, ili neke vrste pritiska pod kojim se već godinama nalazi zbog stavova i izjava. Očito je da mu je neko rekao da je i ovaj put preterao u svojim tvrdim stavovima./ibna