Samo “ozbiljan geo-politički incident” može lansirati cene nafte

Samo “ozbiljan geo-politički incident” može lansirati cene nafte

“Najbolji način da se osigura adekvatno snabdevanje naftom je da se obezbedi saradnja iizmeđu proizvođača i potrošača,” rekao je šef Međunarodne agencije za energiju (IEA), Fatih Birol, azerbejdžanskoj novinskoj agenciji Trend, naglašavajući da je politički razvoj na Bliskom Istoku, koji je kulminirao napadom na Saudijsku Arabiju 14. septembra, izazvao novi interes i povećanu zabrinutost međunarodne zajednice za snabdevanje naftom.

“Ovi događaji nas podsećaju kako je bezbednost snabdevanja veoma važna, jer poremećaji na tržištu dovode do rasta cena i prete globalnoj ekonomiji,” dodao je on.

Kaže da je IEA formirana 19870. godine kako bi se smanjio rizik od tih poremećaja.

“U slučaju krize”, naglašava Birol,” agencija analizira situaciju na tržištu i sa članicama odlučuje koji strateški koraci trebaju biti preduzeti”.

Rezerve nafte, kao je otkrio, u zemljama OPEC-a iznose oko tri milijarde barela, što potvrđuje da je tržište nafte trenutno relativno bezbedno.

Šef IEA je takođe naglasio, između ostalog, da su “prognoze za povećanom potražnjo smanjene u poslednjih nekoliko meseci zbog ekonomske neizvesnosti. Takođe imamo i novi talas ponuda iz ne-OPEC zemalja. Ovo znači da, ukoliko ne bude ozbiljnog geo-političkog incidenta, ne treba očekivaati pritisak za povećanje cena”.