Samoopredelenje i LDK nisu postigli dogovor o koalicionoj vladi

Samoopredelenje i LDK nisu postigli dogovor o koalicionoj vladi

Pregovori o formiranju nove kosovske vlade između pokreta Samoopredelenje i Demokratskog saveza Kosova (LDK) završili su se u ponedeljak bez rezultata.

Lider Samoopredelenja, Albin Kurti, nakon sastanka sa vođom LDK Isa Mustafom, rekao je medijima da će nastaviti održavati kontakte sa Mustafom nakon što su današnji razgovori okončani bez konkretnih rezultata za formiranje nove vlade.

Samoopredelenje je pobedilo na kosovskim izborima koji su održani 6. oktobra, a ovaj pokret je predložio Albina Kurtija kao mandatara za formiranje nove vlade. „Kada budemo imali potpun sporazum, mi ćemo ga otkriti. Današnji sastanak je završen i u direktnom sam kontaktu sa predsedavajućim LDK za zakazivanje sledećeg sastanka kako bismo nastavili razgovore do postizanja dogovora”, rekao je Kurti.

Predsjedavajući LDK, Isa Mustafa, nakon sastanka s Kurtijem rekao je da je sastanak bio značajan, ali da se nisu složili u vezi s “određenim temama”.

„Imali smo značajan sastanak jer je bez ovakvih razgovora teško postići održivu saradnju u budućnosti. Imamo dogovor o vladinom programu, ali postoje neka druga pitanja o kojima smo danas razgovarali o kojima je potrebno pregovarati. Danas nema dogovora o koaliciji, ali postoji sporazum o radu na budućim sastancima i pronalaženju načina koji bi nas približili i postigli dogovor“, rekao je Mustafa.

Dve strane su održale nekoliko sastanaka na nivou eksperata i uspele su da usaglase programe. Ali Samoopredelenje i LDK pregovaraju o ministarskim pozicijama i položaju predsednika, dve godine nakon isteka mandata aktuelnog predsednika./ibna