Samoopredelenje nominovalo Albina Kurtija za premijera Kosova

Samoopredelenje nominovalo Albina Kurtija za premijera Kosova

Najveća kosovska stranka nakon poslednjih izbora – Samoopredelenje, imenovala je u ponedeljak svog lidera Albina Kurtija za kosovskog premijera, čime je napravila dodatni korak ka formiranju Vlade, više od tri meseca nakon održanih vanrednih izbora.

U pismu, kojim se generalni sekretar Samoopredelenja obratio predsedniku Hashimu Thaciju, predlaže Kurti kao kandidata za formiranje nove Vlade. Prema Ustavu Kosova, rok za formiranje nove vlade ističe za 15 dana.

Albin Kurti je u video snimku pojasnio da je Samoopredelenje dostavilo pismo o mandatnoj odluci za formiranje Vlade Kosova, bez postizanja sporazuma sa Demokratskim savezom Kosova.

Nominacija Kurtija za premijera dolazi usred razgovora između Samoopredelenja, kao pobednika na izborima, sa drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova (DSK) o formiranju koalicije.

Samoopredelenju, uprkos pobedi na oktobarskim izborima, nedostaje potrebna većina u Parlamentu za formiranje Vlade.

Njihov lider i kandidat za premijera Albin Kurti u konsultacijama je sa predsedavajućim DSK Isa Mustafom poslednja tri meseca, ali nije postignut dogovor o formiranju koalicione Vlade.

Nominacija Samoopredelenja dolazi nakon što je kosovski predsednik u nedelju pozvao Kurtija da prihvati ili odbaci njegovu dekret o formiranju Vlade./ibna