Saradnja Crne Gore i Nemačke u oblastima životne sredine i turizma

Saradnja Crne Gore i Nemačke u oblastima životne sredine i turizma

“Nemačka je spremna pružiti Crnoj Gori podršku i pomoć u naporima za daljnje poboljšanje životne sredine”, zaključeno je nakon niza sastanaka ministra za održivi razvoj i turizam Pavla Radulovića u Berlinu, sa predstavnicima Bundestaga i ministarstva.

Na sastanku sa nemačkim federalnim ministrom zaštite životne sredine, zaštite prirode i nuklearne bezbednosti, Radulović je zatražio stručnu pomoć, posebno za projekte koji se odnose na životnu sredinu i održivi razvoj.

Delegacija ministarstva predvođena Radulovićem predstavila je rezultate zaštite ulcinjske „Solane“, a takođe je raspravljano o očuvanju zaštićenih područja kao što su kanjon Tare, Skadarsko jezero i nacionalni parkovi.

O ovim pitanjima je postignut visok stepen saglasnosti sa odlukom o produbljivanju dalje saradnje sa operativnim sastancima institucija dve zemlje. Radulović i ministar Schulz sa zadovoljstvom su napomenuli da su dosadašnji napori vlade urodili plodom i da je od otvaranja poglavlja 27, između ostalog, došlo do značajnog napretka pa je „Solana“ sada zaštićena i lokalno i međunarodno.

Na sastanku sa predsednikom Odbora za turizam Bundestaga Sebastianom Mince Makerom i članovima odbora, Radulović je predstavio rezultate turističke privrede koja se iz godine u godinu poboljšava.

Nemačka strana je zadovoljna što sve veći broj njihovih turista posećuje Crnu Goru, naglašavajući njihovu spremnost za saradnju u turizmu kroz otvaranje novih direktnih letova između dve zemlje.

Ministar se takođe sastao sa članovima Radne grupe za životnu sredinu, Alijansa 90 / Zeleni, kao i sa predsednikom Zilvijom Koting-Ul i članovima Odbora za životnu sredinu, zaštitu prirode i bezbednost nuklearnih reaktora Bundestaga./ibna