Sarajevo domaćin godišnjeg sastanka Upravnog odbora EBRD-a

Sarajevo domaćin godišnjeg sastanka Upravnog odbora EBRD-a

U Sarajevu je počela trodnevna godišnja sednica Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj / EBRD /, za koju je registr0vano više od 3.000 učesnika.

Predstavnici poslovne zajednice, investitori, visoki funkcioneri / guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke te predstavnici organizacija civilnog društva stigli su tom prilikom u BiH.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH, rekao je da je ovo važan globalni forum na kojem BiH treba da bude predstavljena u boljem svetlu i kao mesto pogodno za poslovanje i investicije.

„Ovu priliku treba iskoristiti za privlačenje investicija“, naglasio je Šarović.

Možda najvažnija sednica za BiH biće sednica “Investirajte u BiH – Investirajte u profitabilne projekte”, planirana za četvrtak, gde će BiH predstaviti svoje strateške oblasti i potencijale. Tokom ove sesije biće istaknuta geografska pozicija zemlje domaćina godišnjeg sastanka Upravnog odbora EBRD-a, kao i pravno okruženje pogodno za investitore, povoljni trgovinski sporazumi, niski operativni troškovi, kao i talentovani ljudi koji učine BiH destinacijom s punim potencijalom za profitabilne investicije.

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine, Senad Softić, pozdravio je učesnike Programa olakšavanja trgovine, koji se održava u okviru sastanka Odbora guvernera ERBD.

“Zadovoljstvo mi je videti više od 200 predstavnika 150 finansijskih institucija i organizacija iz 51 zemlje. Ovde smo da razgovaramo o najnovijim svetskim trendovima u finansiranju trgovine, kao i da proslavimo šampione u trgovinskom finansiranju na ceremoniji dodele nagrada“, rekao je Softić.

Program olakšavanja trgovine podržava trgovinu u 28 zemalja EBRD-a, a od svog osnivanja podržava gotovo 800 transakcija u Bosni i Hercegovini.

„Trenutno u BiH trenutno postoje tri aktivne partnerske banke u okviru ovog programa, a zapravo su se dve od njih pridružile programu na početku, pre 20 godina i još uvek su aktivne danas“, rekao je Softić.

On je istakao da je finansijski sistem Bosne i Hercegovine u poslednjoj deceniji stabilan i profitabilan. U BiH postoje 23 banke koje kontrolišu dvije agencije, a Centralna banka je zadužena za koordinaciju i nadzor finansijske stabilnosti sistema.

“Pronalaženje ravnoteže će biti veliki izazov za budućnost. Postoji veliki prostor za poboljšanje trgovine između BiH i regija koje su u fokusu Programa za olakšavanje trgovine. Trgovina sa drugim zemljama centralne i istočne Evrope se povećava, posebno zbog sporazuma CEFTA, ali treba težiti boljoj trgovinskoj integraciji u regionu, posebno u svetlu globalnih trgovinskih sporova“, naglasio je Softić.

EBRD je potvrdio da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, crnogorski predsjednik Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i predsednik Kosova Hashim Thaci doći u Sarajevo, dok će predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić predstavljati BiH.