Sarajevo domaćin prve Parade ponosa u BiH ikad

Sarajevo domaćin prve Parade ponosa u BiH ikad

Ovaj vikend bi mogao biti jedan od najzanimljivijih u Sarajevu posljednjih nekoliko godina, jer će se prva Parada ponosa u BiH održati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Samo kao napomena – Sarajevo i BiH jedino su mesto u regiji kojem još uvek nisu organizovane ovakve manifestacije. LGBTQ zajednica u BiH odlučna je promeniti ovu situaciju i 8. septembra organizuje Paradu.

Mnogi ne žele videti manifestaciju koja, kako kažu, “krši pravila tradicionalne porodice”, a to je “najvažnija karika društva“. Među njima su političke stranke i građanske organizacije, uglavnom one koje okupljaju Bošnjake, kao Stranka demokratske akcije, organizacija Mladi muslimani i mnogi drugi. Normalno, je jer će se Parada održati u Sarajevu, na kojoj su Bošnjaci (muslimani) u velikoj većini.

Vođe verskih zajednica vrlo su pažljive u izjavama o ovom događaju. Islamska zajednica BiH izdala je proglas rekavši da je protiv Parade, jer promoviše vrednosti suprotne tradicionalnim vrednostima u zajednicama Bošnjaka. Ali u istom su proglasu rekli da je nasilje u islamu zabranjeno, a to je apel svim članovima ove zajednice da se uzdrže od bilo kakve provokacije za vreme Parade.

Moto događaja je “Ima izać’!”. Prema rečima organizatora, to je izraz “koji se često čuje u javnom prevozu širom Bosne i Hercegovine”.

„To se takođe odnosi na otvaranje vrata poslovičnog ormara kada izlaze LGBTIQ osobe – to jest kada sebi ili drugima otkrivaju svoju seksualnu orijentaciju, rodni identitet i / ili seksualne karakteristike. Slaba vidljivost je i dalje među najvećim problemima LGBTIQ zajednice u BiH. Izlaskom i učešćem u Paradi ponosa osnažujemo sebe i druge LGBTIQ pojedince koji još uvek nemaju hrabrosti da naprave takav korak. Zato kažemo „Ima izać’!“, jer je ovo marš LGBTIQ ljudi koji zaslužuju priliku da izađu iz ormara i s ponosom zatraže svoje mesto u društvu“, rekli su organizatori Parade ponosa.

Ali, najveće pitanje Parade je pitanje bezbednosti. Pre više od deset godina, LGBTIQ zajednica u BiH pokušala je organizirati QUEER Fest, ali su napadnuti i nekoliko učesnika završilo je u bolnici. Napali su ih pripadnici islamskih radikala (u BiH poznati i kao “vehabije”). Njihova populacija u Sarajevu nije manja nego što je bila u to vrijeme, pa je mogućnost nasilja vrlo velika. Zbog toga će učesnike Parade (s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom) štititi veliki broj policajaca, uključujući i antisnajpersku jedinicu!

Zanimljivo je da je BiH jedna od prvih zemalja u regiji koja je, prije deset godina, usvojila Zakon protiv diskriminacije. U zakonu je zabranjena diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i to, u osnovi, znači da je bilo koja vrsta napada (verbalna ili fizička) krivično djelo.

Hoće li neka grupa rizikovati i pokušati razbiti Paradu?

Odgovor ćemo znati u nedjelju popodne.