Sarajevo: Policija razbila “korona parti”

Sarajevo: Policija razbila “korona parti”

Policijske snage Kantona Sarajevo pretresle su u ponedeljak uveče restoran “Golf Club” u Sarajevu nakon što se na društvenim mrežama pojavio video klip koji prikazuje veliku grupu ljudi koji slave bez zaštitnih maski, rukavica, pa čak i minimalne socijalne distance.

Policajci su u restoranu pronašli 16 osoba i novčano ih kaznili sa 500 eura, ali to nije sve.

Među učesnicima “corona partija” bili su i ministar spoljne trgovine u Savetu ministara BiH, Staša Košarac, načelnik opšte i abdominalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Jusuf Šabanović, član stručnog tela kantonalnog Ministarstva zdravlje za praćenje i analizu situacije koju je izazvala pandemija koronavirusa, Nihad Fejzić, delegat u Skupštini Kantona Sarajevo, Fahrudin Pecikoza, kao i nekoliko popularnih sarajevskih pevača.

Okupili su se povodom rođendana Šabanovića. Kasnije je Košarac rekao da je došao samo da čestita rođendan i da je bio tamo kratko vreme. Rekao je da mu je žao, ali nije ponudio ostavku.

Kako on to nije učinio, lider opozicione Stranke demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović, uradio je ono što veliki broj građana smatra da treba biti urađeno. Borenović je u utorak uputio zahtev za smenu Košaraca sa mjesta ministra.

Jusuf Šabanović je razrešen dužnosti šefa opšte i abdominalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“Zbog nepoštovanja propisanih mera i stvorene opasnosti za zaposlene i pacijente KCUS-a, dr Šabanović je upućen na samoizolaciju i epidemiološku proceduru”, saopšteno je iz kabineta generalnog direktora KCUS-a.

Ministar zdravlja Kantona Sarajevo, Rusmir Mesihović, razrešio je jutros Nihada Fejzića iz članstva u Stručnom telu. Ostali učesnici takođe će biti kažnjeni u skladu sa zakonom.

Možda tragedija ovog slučaja nije činjenica da se grupa odraslih okupila na zabranjenom mestu i nisu koristili mere bezbednosti, iako znaju da takvo ponašanje može stvoriti novi klaster COVID-19. Prava tragedija slučaja je činjenica da su učesnici javne osobe koje, otkad je pandemija došla u BiH, pozivaju građane da poštuju zaštitne mere, “#ostanu-kod-kuće #” i izbegavaju skupove.