Sarajevo se priprema za 25. filmski festival

Sarajevo se priprema za 25. filmski festival

Emilie Bujès iz Švicarske, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel Nyon, Orwa Nyrabia iz Sirije, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i Nenad Puhovski iz Hrvatske, Direktor hrvatske nezavisne dokumentarne produkcije Factum i ZagrebDox Film Festival, bit će u žiriju Takmičarskog programa – dokumentarnog filma na 25. Sarajevo Film Festivalu.

Izdanje festivala za ovu godinu biće održano pokroviteljstvom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu, UNESCO-a.

UNESCO je priznao Sarajevo Film Festival “kao događaj u skladu sa prioritetima Organizacije čiji je cilj promovisanje dijaloga i tolerancije kroz umetnost”, napisala je u pismu generalni direktor UNESCO-a, Audrey Azoulay.

“Uverena sam da će 25. Sarajevo Film Festival i njegovi programi doprineti da pristup filmovima dobije šira publika te da ćeraditi na jačanju mira u južnoj Evropi”, navodi Azoulay.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova i predsednik Nacionalne komisije za UNESCO Bosne i Hercegovine rekao je da je Sarajevo Film Festival odličan primer da visokokvalitetni projekti iz Bosne i Hercegovine mogu biti međunarodno konkurentni, te kao takav zaslužuje pohvale i čestitke.

“Kao najpoznatiji i najprestižniji filmski salon u ovom delu Evrope, Sarajevo Film Festival svake godine postavlja nove standarde kvaliteta. Ove godine će se održati pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Uveren sam da će 25. Sarajevo Film Festival okupiti ne samo filmske entuzijaste, već će doprineti i promociji Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, rekao je Osmanović.

Tokom Sarajevo Film Festivala, Turistička zajednica Kantona Sarajevo beleži rekordan broj posjetilaca. Prošle godine u Sarajevu je u avgustu zabeleženo 78.000 gostiju.

“Za poređenje, prosečni mesečni broj turista registrovanih u Sarajevu iznosi 48.000. Drugim rečima, broj domaćih i stranih gostiju se gotovo udvostruči tokom Festivala. Turistička zajednica Kantona Sarajevo je zbog toga ponosna što prati i podržava regionalnu promociju Sarajevo Film Festivala uoči 25. izdanja. U našem poslu dobijamo priliku da upoznamo ljude iz različitih zemalja, različitih kultura i različitih društvenih slojeva.

Uvek mi je zanimljivo da su i oni koji nikada nisu čuli za Bosnu i Hercegovinu upoznati sa Sarajevskim filmskim festivalom“, kaže Nermin Muzur, šef Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Dodao je da se “ritam i izgled grada menjaju za vrijeme trajanja Festivala” i pozvao turiste da posete Sarajevo tokom Sarajevo Film Festivala kako bi doživeli poseban ritam grada, uživali u filmskim projekcijama i pridružili se gotovo 80.000 drugih zadovoljnih gostiju grada filma.

“Zadovoljni smo što je UNESCO priznao Sarajevo Film Festival kao događaj koji čuva našu kulturnu baštinu i promoviše različitost. Od samog početka bili smo inspirisani umetnošću i pomogli su nam da stvorimo nove vrednosti i razbijemo postojeće društvene i kulturne barijere“, rekao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.