Sarajevska kompanija FlyBosnia pokrenula avioliniju za Rim

Sarajevska kompanija FlyBosnia pokrenula avioliniju za Rim

Nakon što je uspešno uvedena direktna aviolinija iz Sarajeva za London, BiH aviokompanija FlyBosnia od danas saobraća i za glavni grad Italije – Rim. U međuvremenu su započeli i pregovori za uspostavljanje avionskih linija za Pariz i Barcelonu.

Jutros u 7:15 sati upriličen je prvi let za italijanski glavni grad, a putovanje iz Sarajeva do Rima trajalo je nešto više od jedan sat.

Među putnicima koji su iz glavnog grada BiH poleteli prema glavnom administrativnom centru Italije bio je i Nicola Minasi, italijanski ambasador u BiH. Na aerodromu Fiumicino u Rimu posadu i putnike dočekali su ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović te Amra Silajdžić-Džeko, PR promocije BiH u Italiji.

U FlyBosnia kažu da će avio veza Sarajevo – Rim znatno će unaprediti međusobne poslovne i turističke veze.

“Direktna avionska linija iz BiH do Italije do ovog momenta nije postojala. Nekad se celi dan putovalo da bi se došlo do Rima. FlyBosnia je nakon dugo vremena povezala glavne gradove ove dve zemlje, a let traje ukupno jedan sat i osam minuta. Građani će moći vrlo jednostavno i lako posetiti Rim, a takođe dajemo i mogućnost stranim državljanima da posete BiH, Sarajevo i Mostar”, kazao je ovom prilikom direktor kompanije FlyBosnia Tarik Bilalbegović.

On je takođe podsetio da je ova aviokompanija u fazi odabira odgovarajućeg aerodroma u Parizu, pošto postoje tri, a nakon toga planiraju uvesti direktnu liniju i za Barcelonu, Torino i Milano.

“Ovaj današnji događaj nije samo proširenje poslovanja jedne aviokompanije, već se radi o događaju od opšteg interesa. Ja sam uveren da je menadžment kompanije FlyBosnia sagledao sve komercijalne aspekte ovog leta i ja se nadam da će svaki let biti popunjen. Takođe se nadam da će svaki od putnika koji izabere putovati avionima ovog prevoznika svedočiti sve boljim vezama između BiH i Italije”, istakao je ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović, koji je takođe dočekao putnike na aerodromu Fiumicino.

Nicola Minasi, ambasador Italije u BiH, koji je isto tako letio za Rim s kompanijom FlyBosnia, nije krio sreću ovim događajem.

“Za mene je ovo zaista poseban dan. Jutros kada sam se probudio nisam verovao da se ovo dešava. Uvođenje direktne linije iz Sarajeva za Rim je fantastično pošto postoji dosta građana Italije koji sada mogu putovati avionom. Oko 800.000 Italijana na godišnjem nivou dođe u Međugorje, a ta brojka bude još veća ako uzmemo u obzir i Sarajevo”, pojašnjava Minasi.

Cena avionske karte od Sarajeva do Rima u jednom smeru iznosit će 100 eura, a u iznos su uključene i takse. Ovo je bio promotivni let a regularni letovi bi trebali početi od novembra./ibna