Sarajevski aerodrom na putu je da servisira direktne letove za SAD

Sarajevski aerodrom na putu je da servisira direktne letove za SAD

Sarajevski aerodrom uspešno je prošao reviziju američke Uprave za bezbednost saobraćaja, koja je preduslov za pokretanje direktnih letova za Sjedinjene Države i provodi se pre uvođenja usluga u zemlju, prenose EX-YU Aviation News.

Putem svog programa procene stranih aerodroma, TSA, komponenta Ministarstva za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država, određuje da li strani aerodromi koji pružaju usluge Sjedinjenim Državama održavaju i sprovode efikasne mere bezbednosti. Tokom procene, tim inspektora koristio je nekoliko metoda da utvrdi nivo usklađenosti aerodroma sa standardima ICAO (Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva), uključujući obavljanje razgovora sa aerodromskim službenicima, ispitivanje dokumenata koji se odnose na mere bezbednosti aerodroma i fizički pregled prostora aerodroma. Slično tome, TSA je revidirao beogradski aerodrom krajem 2015. godine pre nego što je Air Serbia uvela letove za Njujork.

Komentarišući razvoj događaja, uprava aerodroma je rekla da je „cilj revizije bio proceniti primenu standarda bezbednosti civilnog vazduhoplovstva i odgovarajuće preporučene prakse“. Američki prevoznik Eastern Airlines planirao je da ovog leta započne sa operacijama između Čikaga i Sarajeva, ali je otkazao prodaju karata za nekoliko dana. Generalni direktor sarajevskog aerodroma, Alan Bajić, rekao je prošlog meseca za EX-YU Aviation Nevs, „Trenutno pregovaramo sa kompanijom Eastern Airlines, koja planira uspostaviti letove između Čikaga i Sarajeva“. Prevoznik je planirao da rutom upravlja jednom nedeljno između 28. maja i 3. septembra, svojim avionom Boeing 767-200ER sa 238 sedišta.

Sarajevo nikada nije imalo redovne direktne letove za Sjedinjene Države. U periodu pre pandemije, 2019. godine, Njujork, Čikago i Boston bili su glavne neosigurane rute između Sarajeva i Sjedinjenih Država na osnovu podataka OAG. Između njujorških aerodroma i glavnog grada Bosne i Hercegovine letelo je ukupno 7.165 putnika, 5,995 do i iz Čikaga i 3,165 putnika do i iz Bostona. Putnici su za povezivanje između Sjedinjenih Država i Sarajeva koristili letove turskih aviokompanija, Austriana, Air Srbije i Lufthanse.