Sarraj se sastao sa amričkim ambasadorom u Istanbulu!

Sarraj se sastao sa amričkim ambasadorom u Istanbulu!

Nakon neuspeha u postizanju sporazuma o prekidu vatre u Moskvi, libijski premijer Faiez Al-Sarraj otputovao je u Istanbul. Tamo se sastao sa američkim ambasadorom u Ankari Davidom Satterfieldom. Sastanak je, kako se izveštava, trajao 1,5 sata, a u izjavi ambasade navedeno je da su “njih dvojica razgovarali o odnosima dveju zemalja”.

Do kasno u noć Sarraj je ostao u Istanbulu i nije odlazio u Tripoli.

U tom kontekstu, Recep Tayyip Erdogan, u svom govoru na Skupštini stranke, osvrnuo se na najnovija dešavanja u pregovorima o Libiji u Moskvi. „Uprkos pozitivnom stavu Vlade u Tripoliju na čelu sa Sarrajom, pokretač državnog udara Haftar odbio je da potpiše sporazum o prekidu vatre. U početku je odgovorio potvrdno, ali potom je napustio Moskvu. Pobegao je iz Moskve. Nije potpisao. Mi smo obavili svoj posao, a sada je na Putinu i njegovom osoblju“, podvukao je.

Turski predsednik je pretio generalu Halifi Haftaru i rekao da „U slučaju da pokretač državnog udara Haftar napadne legitimnu Vladu i našu braću u Libiji, tada se nećemo ustručavati da reagujemo na odgovarajući način“.

U Ankari smatraju da organizovanje Konferencije o Libiji u Berlinu i poziv koji je dobila Turska ide u njenu korist, jer čini se da Haftar ne želi prekid vatre i veruju da će biti stavljen pod snažni pritisak međunarodne zajednice.

Odgovarajući na pitanja novinara na sastanku vladajuće poslaničke grupe AKP, Hulusi Akar je rekao da su se u Moskvi Turska i Rusija dogovorili o tekstu, a zatim ga preneli strankama koje su dale svoje predloge. Prema turskom ministru odbrane, Sarrajeva strana je tekst potpisala i predala ga Turskoj. Dok se čekalo da ga potpiše komandant Haftar, došla je informacija da je on napustio Moskvu.

On je rekao da je primirje uglavnom provedeno u Libiji i da se ulažu napori za njegovo očuvanje. “U bliskom smo kontaktu sa Rusijom, konsultujemo se s njima”, objasnio je Akar.

Upitan da li je nešto o čemu razmišljaju povratak u Moskvu za nastavak pregovora turski ministar je odgovorio: „Naravno, sve je moguće. Kontakti su u toku “. Na pitanje zašto je Haftar napustio pregovarački sto, turski ministar je odgovorio da “postoje tehnička pitanja, ulažu se napori na njihovom rešavanju”. / ibna