Sassoli: Nastavite reforme, odluka o datumu će biti razmotrena

Sassoli: Nastavite reforme, odluka o datumu će biti razmotrena

Predsednik Evropskog parlamenta, David Sassoli, rekao je na zajedničkoj konferenciji s premijerom Severne Makedonije, Zoranom Zaevom, da ova zemlja treba nastaviti reforme i ne sme dozvoliti da se taj proces zaustavi.

Izrazio je snažnu podršku procesu integracije zemlje, dodajući da se sve evropske institucije, uključujući Evropski parlament, Evropsku komisiju i Savet EU, kao i većina zemalja članica zalažu za otvaranje pregovora o pristupanju.

Sassoli je dodao da su neke zemlje koje su se protivile pregovorima započele fazu preispitivanja svojih odluka.

„Sada čekamo da se  za nekoliko meseci odluka poništi i to će verovatno omogućiti institucijama Severne Makedonije da započnu dalje reforme, a ne da se tu zaustave“, rekao je Sassoli.

S druge strane, Zaev je izrazio odlučnost da Severna Makedonija nastavi svoj evropski put, ​​sa još većom posvećenošću prema programu integracije. Sassoli boravi u dvodnevnoj poseti Skoplju. U utorak će se sastati sa predsednikom Stevom Pendarovskim, predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem, liderima parlamentarnih političkih stranaka, i održaće govor u Skupštini Severne Makedonije ./ibna