Sassoli: Proširenje EU bi bio pozitivan korak ka miru i prosperitetu

Sassoli: Proširenje EU bi bio pozitivan korak ka miru i prosperitetu

Rama za Bild: Ispunili smo uslove, EU je prekršila obećanja!

Predsednik Evropskog parlamenta David Sassoli podržao je integraciju zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Sassoli je rekao da bi proširenje EU bio pozitivan korak ka miru i prosperitetu.

„Proširenje može donijeti velike koristi i regionu i Evropi u celini, pomažući da se osigura obezbedi, prosperitetan i miran kontinent“, rekao je Sassoli, prema njemačkoj Funke Mediengruppe.

Međutim, kada će se države zapadnog Balkana pridružiti uniji, zavisi od ispunjenosti uslova.

„Reforme tek treba da budu završene u svakoj od ovih zemalja“, rekao je Sassoli, dodajući da i Evropska unija mora da održi obećanja i prepozna napredak.

Istog dana, premijer Edi Rama u intervjuu za nemački list Bild navodi da je EU „prekršila obećanja“ i vodi ka političkom raskolu među narodima Balkana s političkim cinizmom.

Rama je rekao: „Danas nismo spremni da se pridružimo Evropskoj uniji, niti Severna Makedonia ili ostatak zapadnog Balkana.

Mnogo je uslova koje moramo ispuniti da bismo postali članovi. Međutim, naše dve države, Albanija i Severna Makedonija, ispunile su sve neophodne uslove da zaista započnu pregovarački proces sa Briselom. O takvom početku pregovora već je odlučilo samo veće EU 2018. godine.

Ali napori naših naroda nisu nagrađeni. Najmanje što sada zaslužujemo je odgovor na naše pitanje „Zašto?“

Kada je Evropska komisija zatražila od Albanije i Severne Makedonije da sprovedu neke reforme pre početka pregovora, mi smo to učinili. Neki od njih, poput reforme pravosuđa u Albaniji, bez presedana su za zemlju koja još uvek nije ušla u pregovarački proces. Ali postigli smo napredak, a Evropska komisija je u nekoliko navrata prepoznala našu punu posvećenost i naša izvanredna dostignuća.

Da budemo jasni: ne težimo da sutra ili prekosutra postanemo članice Evropske unije. Naša jedina briga je sada da primimo neophodne programe pomoći EU kako bismo prerasli u ulogu buduće članice u procesu pregovora o pristupanju“, dodao je Rama.

EU već vodi pregovore o pristupanju sa Crnom Gorom i Srbijom, dok su Albanija i Severna Makedonija zvanični kandidati. Prošlog meseca Severna Makedonija je dobila podršku Austrije, Češke i Slovenije da započnu razgovore sa EU. Bosna i Hercegovina i Kosovo do sada su se smatrali potencijalnim kandidatima za pregovore.

Proces proširenja EU suočio se sa velikim izazovima, neki od njih ukorenjeni u etničkim podelama na zapadnom Balkanu. Za usvajanje pregovaračkog okvira potrebna je saglasnost svih članica EU. / ibna