Sastanak Aurescua i Zaharieve o uspostavljanju pomorskih zona

Sastanak Aurescua i Zaharieve o uspostavljanju pomorskih zona

Ministri spoljnih poslova Rumunije i Bugarske, Bogdan Aurescu i Ekaterina Zaharieva, sastali su se na marginama Ministarskog sastanka OEBS-a u Bratislavi, gde su razmenili mišljenja o bilateralnim pitanjima.

Prema listu “Nine o ‘Clock”, ministar spoljnih poslova Rumunije založio se za napredak i pronalaženje rešenja za pitanja od zajedničkog interesa, poput demarkacije morskih zona u Crnom moru, demarkacije granice na Dunavu, bezbednosti plovidbe u reci, kao i za podučavanje rumunskog jezika u školama za Rumune koji žive u Bugarskoj.

Napominje se da je dvoje ministara razgovaralo i o aktuelnim pitanjima od evropskog interesa, sa akcentom na politiku proširenja, koju obe zemlje podržavaju; ulazak u šengenski prostor i ukidanje nadzora od strane Mehanizma za saradnju i verifikaciju.

„Sastanak je bio prilika za razmenu mišljenja o prioritetima i izazovima vezanim za Crno more. Bogdan Aurescu založio se za konsolidaciju NATO-ovih mera odvraćanja i bezbednosti na Crnom moru, u jugoistočnom NATO-ovom krilu, jačanjem multinacionalne brigade u Rumuniji, u kojoj učestvuje i Bugarska“, navodi se u izjavi rumunskog ministarstva spoljnih poslova./ ibna