Sastanak Dendias – Di Maio: Tursko-libijski memorandum je nezakonit i neutemeljen

Sastanak Dendias – Di Maio: Tursko-libijski memorandum je nezakonit i neutemeljen

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias sastao se danas u Rimu sa italijanskim kolegom Luigijem Di Maiom. Kako je naglasio grčki ministar spoljnih poslova, ovo je bio treći sastanak dva ministra u roku od dve nedelje, ali prvi na samo bilateralnom nivou.

„Detaljno smo razgovarali o bezbednosnim pitanjima u regionu, ali i o širim pitanjima koja su pokrenuta na Sredozemlju nakon potpisivanja dva memoranduma između Turske i libijskog lidera Sarraja. Imamo zajedničko razumevanje da su ovi memorandumi ilegalni te stoga i nepostojeći; oni destabilizuju naš region i ugrožavaju mir … dok jedna od strana pokušava uzurpirati grčka suverena prava”, rekao je Nikos Dendias, dodavši da oni takođe imaju efekat zaoštravanja građanskog rata u Libiji.

Dendias i Di Maio su takođe razgovarali o važnim izgledima u oblasti energetske bezbednosti u vezi sa nalazima energenata u Istočnom Mediteranu.

„Dogovorili smo nadogradnju gasovoda EastMed, kako za zemlje, ali uglavnom za naša društva i naše narode. Očekujemo da će Italija uskoro potpisati odgovarajući sporazum“, prokomentarisao je Dendias.

Pored toga, dva ministra su potvrdila vrlo bliske ekonomske veze dveju zemalja i obostranu spremnost za daljnjim razvijanjem bilateralnih odnosa.

Konačno, dvojica političara složila su se da nastave pažljivo pratiti situaciju, kada je reč o Libiji, ali i uopšte u vezi sa regionom, kao i da će preduzeti koordinirane akcije gde je to potrebno. / ibna