Sastanak EU-Zapadni Balkan će biti održan u virtuelnom svetu

Sastanak EU-Zapadni Balkan će biti održan u virtuelnom svetu

Zemlje članice Evropske unije održaće videokonferenciju sa liderima šest zemalja Zapadnog Balana 6. maja,  navodi Vlada Hrvatske u saopštenju za javnost izdatom nakon video sastanka lidera EU.

Lideri su se složili sa inicijativom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da se samit EU-Zapadni Balkan (Zagrebački samit) održi putem video konferencije, uz prisustvo svih država članica EU, i šest zemalja Zapadnog Balkana, potvrdilo je i hrvatsko Predsedništvo Saveta Evropske unije na svojoj veb stranici.

Sastanak na vrhu EU-Zapadni Balkan trebalo je da se održi u Zagrebu 6-7. maja, ali nije mogao biti fizički organizovan zbog ograničenja koja su uvedena zbog pandemije koronavirusa.

“Hrvatska je rano prepoznala ozbiljnost koronavirusne situacije i kao zemlja koja predsedava Savetom EU organizovala je niz ministarskih video konferencija država članica EU radi razmene mišljenja u različitim oblastima, posebno zdravstvu, i pronalaženja odgovarajućih rešenja prema svim aspektima krize”, navodi se u informaciji na veb mjestu hrvatskog Predsedništva EU.

Tokom četvrte video konferencije Evropskog saveta, lideri su pozdravili evropski plan puta ka ukidanju restriktivnih mera COVID-19, koji su 15. aprila predstavili predsednik Evropskog saveta Charles Michel i predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien.

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je napredak u zajedničkoj nabavci medicinske opreme, što je ključno za borbu protiv pandemije i pronalaženje trajnog mehanizma nabavke za zadovoljenje rastućih potreba.

Plenković je lidere obavestio o “merama suzbijanja na nacionalnom nivou, planu ukidanja, kao i ekonomskim i socijalnim posledicama pandemije koronavirusa, na što je hrvatska Vlada snažno reagovala s ciljem zadržavanja radnih mesta i podrške peivredi”.

S obzirom na važnost turizma za privredu mnogih država članica, hrvatski premijer je “predložio zajedničke korake s ciljem otvaranja granica za turiste u skladu s epidemiološkim preporukama, o kojima će biti reči na sastanku Saveta ministara posvećenom turizmu”.

Na temu Plana oporavka i Višegodišnjeg finansijskog okvira, Plenković je „zagovarao revidirani sedmogodišnji evropski budžet koji može izaći u susret svim izazovima krize i postati ključni instrument za ekonomski oporavak država članica, posebno u narednih nekoliko godina.”