Sastanak Mitsotakis-Erdogan održan u dobroj atmosferi

Sastanak Mitsotakis-Erdogan održan u dobroj atmosferi

Prvi sastanak grčkog premijera Kyriacosa Mitsotakisa sa turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom prošao je, prema izveštajima obeju strana, u dobroj atmosferi.

Na sastanku su se strane upoznale sa stavovima a razgovor je “sadržao mnogo ličnih zapažanja”, kako navode vladini izvori, tokom svih 50 minuta (sa prevodima, što skraćuje vreme efektivnih pregovora na polovinu tog vremena). Razgovarano je o nekim kritičnim temama kao što su pitanje migracija i situacija oko Kipra. Sagovornici su se takođe dotakli i bilateralnih pitanja te istakli potrebu jačanja grčko-turskih ekonomskih i trgovinskih odnosa.

“Lepo je sresti vas sa pozicije premijera,” rekao je Mitsotakis Erdoganu prilikom rukovanja pred kamerama.

Tokom sastanka je odlučeno da se uskoro aktivira Grčko-turski savet za saradnju, dok su ministri spoljnih poslova Nicos Dendias i Mevlut Čavušoglu dobili zadatak da izvrše sve neophodne pripreme.

Kiparsko pitanje je takođe bilo jedna od tema a grčka strana je, kako kažu neki izvori, izrazila “podršku Kipru i predsedniku Nicosu Anastasiadesu i predlogu da obe zajednice na pošten način eksploatišu kiparske prirodne resurse.”

Kad je reč o izbegličkom/migrantskom pitanju, dogovoreno je da se naprave dodatni napori kako bi se smanjio dotok u Tursku, morem ili kopnom.

Grčki premijer je ponovo istakao pitanje otvaranja Teološke škole Halki, što je tema na koju Turska gleda pozitivno. Turska strana je istakla uobičanjeno pitanje i izrazila zabrinutost položajem muslimanske manjine u Zapadnoj Trakiji, dok su napomenuli i brigu za dva spomenika Otomanske kulture (u Atini i Solunu).

Sastanak je završen uz saglasnost obe strane da se počne bliža saradnja kako bi se kreirala bolja atmosfera u korist oba naroda, ali i stabilnost koja treba da se postigne u regionu.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, zamenik ministra spoljnih poslova Kostas Fragogiannis, potpredsednik vlade i portparol vlade Stelios Petsas, diplomatski savetnik premijera Aleksandra Papadopoulou, šef Kancelarije za pitanja Evropske unije Dimitris Mitropoulos i stalna predstavnica Grčke u UN Marija Teofili su prisustvovali sastanku.

S turske strane, Tayyipa Erdogana pratili su ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, ministar odbrane Hulusi Akar i ministar ekonomije – koji je ujedno i predsednikov zet – Berat Albairak. / ibna