Sastanak Mitsotakis-Gutteres u Njujorku oko pitanja Kipra i klimatskih promena

Sastanak Mitsotakis-Gutteres u Njujorku oko pitanja Kipra i klimatskih promena

Kiparsko pitanje i klimatske promene bili su u fokusu sastanka premijera Kyriakosa Mitsotakisa sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom na godišnjem sastanku u Njujorku.

Mitsotakis je izjavio da je imao vrlo smislenu i plodnu raspravu sa generalnim sekretarom UN-a Guterresom. “Uglavnom smo razgovarali o dva pitanja: prvo se odnosi na kiparsko pitanje. Zahvalio sam se generalnom sekretaru na njegovom prilično velikom doprinosu i upornim naporima da reši to pitanje, te sam još jednom izrazio punu podršku Grčke opravdanim zahtevima zajednice kiparskih Grka da se konačno pronađe pravično i trajno rešenje ovog dugogodišnjeg problema, koji muči grčku zajednicu već 45 godina“.

Dalje je rekao da su razgovarali i o Zelenoj agendi za borbu protiv klimatskih promena, koje je generalni sekretar postavio kao svoj prioritet. „Ponovio sam nedvosmislenu podršku Grčke prema inicijativi UN-a za postizanje ciljeva održivog razvoja, dok sam takođe predstavio plan naše zemlje o tome kako će Grčka uspeti da bude na čelu evropske borbe protiv klimatskih promena“, prokomentarisao je premijer, i dodao da „okruženje i njegova zaštita nisu samo obaveza za buduće generacije, već i prilika da se pokaže najveća komparativna prednost zemlje. Zato će vlada do kraja godine predstaviti svoju ažuriranu strategiju za postizanje ciljeva postavljenih na Pariškoj konferenciji, koja će sadržavati smeli, ambiciozni plan kojiom će zemlja biti na čelu evropske inicijative za rešavanje ovog kritičnog pitanja“.

Nakon sastanka sa Guterresom, grčki premijer je razgovarao sa predsednikom Kipra Nicosom Anastasiadesom, dan nakon sastanka sa predsednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Napominje se da je Erdoganu spomenuo pitanje turskog agresivnog ponašanja u okviru kiparske EEZ, kao i poseta i izjava turskih ministara na okupiranim teritorijama, koji sprečavaju napredak pregovora dveju zajednica. Zaključci sastanaka sa lidera turske i Grčke kao i planiranje narednih koraka takođe su razmatrani tokom ovog sastanka. / ibna