Sastanak o saradnji parlamentarnih grupa Kosova i albanije

Sastanak o saradnji parlamentarnih grupa Kosova i albanije

Delegacija spoljnopolitičkog odbora albanskog Parlamenta, koju je predvodila Mimi Kodhelit, posetila je Kosovo na poziv predsednika kosovskog Odbora za spoljne poslove i dijasporu Time Kadrijaja.

Delegaciju su činili poslanici Ervin Bušati, Vasil Sterjovski i Reme Lala.

Delegaciju albanskog Parlamenta primili su najviši kosovski funkcioneri, predsednik Skupštine i potpredsednik republike Vjosa Osmani, ministar spoljnih poslova Meliza Haradinaj Stublla i delegacija Odbora za spoljne poslove i dijasporu.

Tokom sastanka sa ovim odborom, poslanici su naglasili značaj parlamentarnih razmena, tako da bi takve zajedničke posete trebale da postanu češće, posebno kada je fizička udaljenost između dve zemlje tako mala.

Prema modelu zajedničkih vladinih sastanaka, koji su se pokazali uspešnim, odbori mogu da organizuju radionice za zajedničke projekte, predložio je Kodheli na sastanku.

U gostoljubivom i bratskom duhu Kadrijaj je zahvalio članovima Komisije što su prihvatili poziv u ovim teškim danima i čestitao Kodheli na novom imenovanju za potpredsednicu Parlamentarne skupštine NATO-a.

S obzirom na to da su bilateralni odnosi na izuzetnom nivou, izrazila je uverenje da je uspostavljanje posebnog komiteta Konvencije „O upravljanju dokumentacijom i pripremi rezimea i informativnog izveštaja o nalazima i zaključcima izdatim u vezi sa verifikacijama, koje su sprovele institucije u Albaniji, o pitanjima iz izveštaja člana Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija, o saradnji i ulozi koju su imali albanski politički predstavnici ili albanski javni organi, kroz akcije i nečinjenje, u zločinačkoj aktivnosti lidera Oslobodilačke vojske Kosova na teritoriji Republike Albanije“, nastala kao rezultat nedavne posete albanskom odboru koji ona vodi.

Kodheli je, zahvalivši na gostoprimstvu, naglasio važnost jačanja diplomatije i povećanja nivoa razmene između dve zemlje, kao i učešća dijaspore u nacionalnim politikama.

S druge strane, Osmani je naglasila važnost zajedničke spoljne politike sa jedinstvenim glasom Albanije i Kosova po pitanju potonjeg. Ocenjujući rat kao pravo, rekla je da politička klasa ne bi smela da ćuti, dozvoljavajući da se istina prepozna za mlađe generacije.

Sastanak sa ministrom spoljnih poslova zatvorio je spisak sastanaka parlamentarne delegacije. Ministarka Stublla rekla je da je prioritet vlade u kojoj ona učestvuje da organizuje kosovsko-srpski dijalog na osnovu ustavnih principa. Pozvala je Albaniju da pomogne u procesu zalaganja za priznavanje države Kosovo, kao i podršku evroatlantskom kursu i članstvu u međunarodnim organizacijama.

Kodheli je rekla da je Kosovo tačka razgovora i nerazdvojivo pitanje bilo kog okruglog stola koji albanski predstavnici obavljaju u svom svakodnevnom radu, omogućavajući im da budu jedan glas kada Kosovo to smatra nemogućim. Takođe je postignut dogovor o još bližoj saradnji u međunarodnim organizacijama koje uključuju stalne parlamentarne delegacije, ali sa različitim režimima.

Albansku parlamentarnu delegaciju tokom posete pratio je albanski ambasador u Prištini Kemal Minkhozi./ ibna