Sastanak Tsipras – Mitsotakis preko videopoziva, zbog koronavirusa

Sastanak Tsipras – Mitsotakis preko videopoziva, zbog koronavirusa

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakissastaće se popodne sa liderom opozicione SIRIZE, na inicijativu Alexisa Tsiprasa, kako bi ga upoznao sa dešavanjima u vezi pandemije koronavirusa i da bi opozicioni lider izneo predloge koji bi pomogli sa krizom. Dvojica političara će sastanak održati videolinkom kako bi poslali jaku poruku „Ostajemo kod kuće“. U 19:00 sati Mitsotakis će razgovarati i sa predsednicom KINAL-a Fofi Gennimatom nakon čega će uslediti kontakt sa drugim političkim liderima.

Tsipras je juče imao trosatni konferencijski sastanak sa svojim saradnicima i SIRIZA-inim ministrom u senci, nakon čega je objavio paket mera koje bi trebalo da se odmah preduzmu, naglašavajući potrebu za „trenutnim ublažavanjem budžetskih ograničenja i hrabrom javnom intervencijom za jačanje preduzeća i zaposlenih”.

Šta Grčka treba da pita Evrogrupu

S obzirom na sastanak Eurogrupe, SIRIZA poziva Vladu da na sastanku zatraži sledeće:

Svi troškovi borbe protiv koronavirusa da budu isključeni iz ciljeva programa. “Uz vrlo skromne kalkulacije, potrebna je ‘injekcija’ od najmanje 1% BDP-a, odnosno oko dve milijarde, ako se kriza relativno brzo završi”, kaže opozicija.

Drugo, cilj suficita – nakon isključenja svih troškova za borbu protiv koronavirusa – da se smanji na 2% od ove godine, podložno daljem smanjenju ako se kriza nastavi.

Treće, neposredne mere finansijske podrške EU sa izmenama i dopunama Uredbe o Evropskom fondu solidarnosti (EUSF), kako bi se pokrili troškovi pandemije, kao i povećanje resursa fondova.

Cilj je značajno ojačati javni zdravstveni sistem snabdevanjem potrebnom opremom i momentalnim objavom prijema na 4000 stalnih radnih mesta. Takođe, država treba da pokrije sve troškove plata za zatvorene kompanije. Plate zaposlenih moraju biti isplaćene u celosti i ne sme biti otpuštanja.

Istovremeno, domaćinstvima sa malim primanjima treba dati jednokratni dodatak za pokrivanje hitnih slučajeva, dok bi još jedan dodatak trebalo dati svim samozaposlenim stručnjacima, pored pružanja vaučera za usluge nege dece za roditelje čiji rad je takav da ne mogu ostati kod kuće.

Šta će Alexis Tsipras tražiti od Kyriakosa Mitsotakisa

U isto vreme, očekuje se da predsednik SIRIZA još jednom ponovi Mitsotakisu zahteve za proširenjem zaštite primarnog mesta boravka, da obustavi plaćanje svih poreskih obaveza sve dok kompanije budu zatvorene, kao i „izuzetno hrabar“ program likvidnosti u realnoj ekonomiji.

Komunikacija Tsipras-Jeronim: Crkva pomaže u ograničavanju širenja koronavirusa

Primećeno je da je Tsipras je pre nekoliko časova kontaktirao arhiepiskopa Atine i Cele Grčke, Jeronima II, u vezi novog sastanka Svetog Sinoda. Prema saopštenju SIRIZA, bivši premijer je ohrabrio arhiepiskopa da preduzme inicijative tako da Crkva Grčke “svojim doprinosom i radom u zajedničkom naporu grčkog društva doprinese ograničavanju širenja koronavirusa”.

Prema izvorima iz SIRIZE, Jeronim II je izgledao duboko zabrinut, ali i odlučan da preuzme odgovornost za koju je verovao da je država odavno preuzela, odnosno da objavi obustavu svih verskih službi, ne samo onih u pravoslavnim crkvama./ibna