Sastanak Tsipras – Timmermans i poruke Fofi Gennimati

Sastanak Tsipras – Timmermans i poruke Fofi Gennimati

Predsednik grčke vlade sastao se danas u svojoj kancelariji sa kandidatom Socijalista za predsednika Evropske komisije, Fransom Timmermansom. Aleksis Tsipras je ponovio potrebu da se u Evropi stvori progresivni front kakobi se zaustavile desničarske i desničarske snage.

U ovom kontekstu, Al. Tsipras je opisao Prespanski sporazum kao “važan progresivni korak”, naglašavajući podršku socijalista u tom smeru, ističući da, da su dve zemlje imale konzervativne vlade, ne bi bilo ovog sporazuma.

Ova poruka usmerena ne toliko na Fransa Timmermansa, koliko na Fofi Gennimatu, pošto je KINAL glasao protiv Sporazuma usvajanjem velikog dela retorike Nove demokratije. U vreme kada je u Evropi sve više uobičajeno da socijaldemokratija ide u spajanja i saveze sa levicom i zelenima, KINAL – koji pripada porodici evropskih socijalista i demokrata F. Timmermansa – insistira da je neophodno poraziti SIRIZA.

Osim toga, kandidat evro-socijalista na konferenciji KINAL postavio je kao strateški cilj okončanje državnih mera štednje, kroz saradnju progresivnih snaga: „Bez obzira na razlike, one su ništa u poređenju sa posledicama nadmoći desnice. Moramo biti ujedinjeni u stvaranju Evrope sa socijalnim principima i kohezijom, Evropom sa vladavinom prava“, istakao je, između ostalog, on.

U ovom kontekstu, strategija SIRIZA ostaje najveća moguća saradnja progresivnih snaga, koja prirodno podrazumeva povećani pritisak na KINAL. Predstojeća subota rezervisana je za veliki miting inicijative za formiranje progresivnog fronta u Grčkoj. Potez je to sa velikim političkim značajem, za koji se očekuje da će pokrenuti novi krug sukoba između SIRIZA i KINAL./IBNA