Sastanak vlasti i opozicije pod znakom pitanja

Sastanak vlasti i opozicije pod znakom pitanja

Drugi sastanak – okrugli sto vlasti i opozicije o izbornim uslovima – najavljen za petak, pod znakom je pitanja, budući da se neće odazvati svi oni koji su učestvovali na prvom 27. Jula, prenosi Danas.

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, kaže da neće učestvovati ukoliko kompletan okrugli sto ne bude otvoren za javnost, a većina drugih predstavnika Saveza za Srbiju nisu se oglasili sa jasnim stavom. Upitan da li će na sastanak doći ukoliko njegov uvodni deo bude otvoren za medije, Đilas je ponovio da SSP neće učestvovati ukoliko sastanak ne bude otvoren za javnost i precizirao da će u radu sudelovati samo ako kompletan okrugli sto bude dostupan medijima.

Kako su ranije najavili organizatori sastanka, Fondacija za otvoreno društvo Srbija i Fakultet političkih nauka, tema razgovora trebalo bi da bude finansiranje izbornih kampanja.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija Milan Antonijević izjavio je u nedelju da postoji mogućnost da se otvori uvodni deo budućih sastanaka vlasti i opozicije, kao i da nakon sastanka učesnici daju izjave medijima, ali da će se o tome konsultovati sa ostalim organizatorima sastanaka.

„Centralni deo razgovora stranaka bi trebalo da ostane zatvoren za javnost. Taj deo gde se govori o konkretnom problemu, a to je finansiranje političke kampanje i funkcionerska kampanja, može da bude nešto što je otvoreno za javnost. Ono što smatramo primerenim jeste da se nakon sastanka odvoji jedan period u kome bi mediji mogli da postavljaju pitanja. Zbog zaista uzavrele atmosfere mislimo da ovaj centralni deo u kome se razgovara o predlozima civilnog društva i gde se razgovara o konkretnim pitanjima koja će izneti organizacije civilnog društva, ne bi trebalo da bude otvoren za medije i da na neki način privuče neke izjave koje bi bile više namenjene medijima a manje dijalogu“, rekao je Antonijević za N1.

Danas podseća na redosled sastanaka – nakon prvog okruglog stola opozicije i vlasti (delegaciju SNS predstavljali su Nebojša Stefanović, Vladimir Orlić, Vladanka Malović i Vladimir Đukanović) 27. jula koji je bio iznenađenje za javnost, i nakon delimičnih medijskih saznanja sa tog skupa, zbog pravila da „Chatham House“ da se detalji ne iznose u javnost, usledio je sastanak šire opozicije. U ponedeljak, 5. avgusta, u sali opštine Stari grad, sastali su se predstavnici opozicije, uključujući i one iz građanskih pokreta, koji nisu bili prisutni, niti pozvani 27. jula, poput Ne davimo Beograd.