Sastanak Zaeva, Radeva, Merkel i Macrona

Sastanak Zaeva, Radeva, Merkel i Macrona

Premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev, u okviru učešća na Samitu EU o Zapadnom Balkanu, sastao se sa predsednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom, kancelarkom SR Nemačke Angelom Merkel i predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevom.

Učesnici sastanka, kome je prisustvovao i potpredsednik Vlade Severne Makedonije zadužen za evropske poslove Nikola Dimitrov, iz EU izrazili su posvećenost procesu proširenja EU sa zemljama Zapadnog Balkana i potvrdili strateški interes Unije za ovo pitanje.

Zoran Zaev izrazio je svoju zahvalnost na ovoj posvećenosti i naglasio da je od velike važnosti da lideri poput predsednika Macrona i kancelarke Merkel preduzmu korake kako bi pomogli u pronalaženju rešenja za bilateralne razlike ukorenjene u prošlosti.

Na sastanku je Zoran Zaev pozdravio liderstvo predsednika Makrona i kancelarke Merkel i zahvalio Francuskoj i Nemačkoj što su opredeljeni za budućnost i pomažu u rešavanju balkanskih sporova iz prošlosti.

Zoran Zaev je na sastanku izrazio očekivanja i jasne opredeljenosti građana Severne Makedonije za evropsku budućnost svoje zemlje, naglasivši da su svim državama članicama EU hitno potrebni evropski koraci kako ne bi dopustili da se građani razočaraju i stoga povećaju rizike pojačavanja retrogradnih nacionalističkih strujanja.

Tokom razgovora izražena je i obostrana spremnost i interes Severne Makedonije i Bugarske da nastave dijalog između dve zemlje u cilju postizanja rešenja./ Ibna