Sattler: “BiH treba novi početak”

Sattler: “BiH treba novi početak”

“U poslednjih nekoliko sedmica stvari koje su se nekad činile nezamislivima sada su postale uobičajene, poput fizičke distance, rada od kuće, sastanaka i donošenja odluka virtuelno. Kada se ova kriza završi, svijet se neće vratiti uobičajenim načinima funkcionisanja: stvari će se promijeniti,” napisao je šef Delegacije i Specijalni predstavnik EU u BiH, Johann Sattler, na svom blogu.

Dodao je da se Evropska unija brzo prilagodila novoj stvarnosti. Našla je načine da za partnere na Zapadnom Balkanu osigura hitnu pomoć u borbi protiv virusa. Isporuka medicinske opreme finansirane sredstvima EU je već u toku, dok će se srednjoročna i dugoročna ekonomska pomoć početi koristiti u narednim sedmicama i mesecima. “Solidarnost na delu!”

“U prvim sedmicama nakon izbijanja pandemije u BiH bilo je ohrabrujuće videti kako se dugogodišnji problemi i prepreke ostavljaju po strani da bi građani dobili potrebnu pomoć. Kako su reagovali građani  Bosne i Hercegovine? Učinili su ono što uvijek rade, u svakom delu ove zemlje, svih njenih oblasti i svake zajednice. Preuzeli su inicijativu i doprineli rešenjima, pokazujući solidarnost i otpornost,” istakao je Sattler.

Naglasio je da danas Bosna i Hercegovina učestvuje na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, na kojem se očekuje da susedne zemlje podnesu izveštaje o snažnom napretku i predlože kredibilne regionalne inicijative. Domaćin samita je Hrvatska, kao predsjedavajuća Vijeća. Samit je prvobitno trebao biti održan u Zagrebu, ali se zbog pandemije održava u virtualnom formatu, “što je još jedan primjer kako se stvari mogu dramatično promijeniti u vrlo kratkom roku”.

“Verujem da današnji događaj može i treba označiti novi početak za Bosnu i Hercegovinu. Sada je važno da stare prepreke ne izađu ponovo na površinu dok zemlja bude izlazila iz krize, kako bi bila u mogućnosti brže napredovati ka članstvu u Evropskoj uniji. Vrata za Evropsku uniju ostaju otvorena, a građanima se mora omogućiti da to i iskoriste .

Prošle sedmice tri člana Predsedništva BiH ponovili su svoje opredeljenje ubrzanju evropskog puta BiH kroz angažman na rešavanju 14 prioritetnih oblasti utvrđenih Mišljenjem Evropske komsije. Inicijativa predviđa inkluzivan proces koji uključuje Savet ministara i parlamente i Mehanizam koordinacije. Takođe se predviđa učešće civilnog društva i stručnjaka kroz različite forume,” napisao je Specijalni predstavnik EU.

Dodao je da je “krajnje vreme da lideri u ovoj zemlji naprave korake napred, posebno imajući na umu da su ovi prioriteti predstavljeni pre gotovo godinu dana, bez da su vlasti uradile mnogo na njihovom rešavanju od tada. Umesto toga, post-izborne i druge političke razmirice otežale su nastavak neophodnih reformi.

“Demonstriranje jasne vizije o putu napred u ovom trenutku je od najveće važnosti. Iskustvo iz prve ruke u poslednja dva meseca pokazuje da politički lideri u BiH mogu brzo i konstruktivno delovati i mogu ispuniti svoje obaveze za dobrobit svih građana. Kada su ulozi visoki, a problemi i ciljevi zajednički, jedinstvo treba staviti ispred podjela”.

Prema njegovim rečima, pandemija je još jednom dokazala koliko je važno da zemlja ima funkcionalne institucije. “Kako svet bude izlazio iz ove krize, mnoge stvari će se neminovno promeniti. Za Bosnu i Hercegovinu današnji virtualni samit Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana može označiti novi početak. Nadam se da će se to i desiti”.

Ogromna većina građana u celoj zemlji deli težnje članstva u Evropskoj uniji, smatra Sattler. EU sarađuje sa BiH na rešavanju pitanja prouzrokovanih pandemijom, a nastaviće raditi i na tome da zemlja napreduje u evropskim integracijama brže nego je to bio slučaj pre krize.

“Svi građani Bosne i Hercegovine priželjkuju novi početak. Ne za dvadeset godina, već danas.

Proces je ponovo pokrenut, a za stolom ima mesta za sve.

Zajedno smo jači!

Zajedno smo Evropa”.