Savet EU usvojio okvir za sankcije protiv Turske zbog nezakonitih bušenja u istočnom Mediteranu

Savet EU usvojio okvir za sankcije protiv Turske zbog nezakonitih bušenja u istočnom Mediteranu

Savet EU je danas doneo okvir za mere ograničavanja kao odgovor na nezakonite aktivnosti bušenja koje Turska provodi u istočnom Mediteranu. Okvirom će se omogućiti izricanje sankcija pojedincima i subjektima odgovornima za nezakonite aktivnosti bušenja u svrhu istraživanja ugljovodonika u istočnom Mediteranu ili uključenima u te aktivnosti.

Sankcije će obuhvatati zabranu putovanja u EU i zamrzavanje imovine osobama te zamrzavanje imovine subjektima. Osim toga, osobama i subjektima iz EU-a bit će zabranjeno stavljati novčana sredstva na raspolaganje onima koji su uvršteni na popis.

Okvirom za mere ograničavanja omogućuje se izricanje sankcija:

  • osobama ili subjektima odgovornima za aktivnosti bušenja u vezi s istraživanjem i proizvodnjom ugljovodonika a koje nije odobrio Kipar unutar svojih teritorijalnih voda te u svojoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni ili epikontinentalnom pojasu. U slučaju da EEZ ili epikontinentalni pojas nije razgraničen u skladu s međunarodnim pravom, takve aktivnosti bušenja obuhvataju i aktivnosti kojima se može ugroziti ili otežati postizanje sporazuma o razgraničenju
  • osobama ili subjektima koji pružaju finansijsku, tehničku ili materijalnu pomoć navedenim aktivnostima bušenja
    osobama ili subjektima povezanima s njima.

Današnja odluka direktno se nadovezuje na zaključke Saveta od 14. listopada 2019., koje je Savet potvrdio na sastanku 17. i 18. oktobra 2019., kada je EU potvrdio potpunu solidarnost s Kiprom u vezi s poštovanjem njegovog suvereniteta i suverenih prava u skladu s međunarodnim pravom te pozvao Komisiju i Evropsku službu za vanjsko delovanje da podnesu predloge u vezi s okvirom za mere ograničavanja.

Osnovne informacije

U zaključcima od 15. juna 2019. godine Savet je izrazio žaljenje zbog toga što je Turska, usprkos ponovljenim pozivima Evropske unije da prestane s nezakonitim aktivnostima u istočnom Mediteranu, nastavila s operacijama bušenja unutar kiparskih teritorijalnih voda. Savet je ponovno istakao ozbiljan neposredni negativan učinak koji takva nezakonita delovanja imaju na celi niz odnosa EU-a i Turske. Savet je ponovo pozvao Tursku da se suzdrži od takvih akcija, da radi u duhu dobrosusedskih odnosa te poštuje suverenitet i suverena prava Kipra u skladu s međunarodnim pravom.

S obzirom na to da je Turska nastavila s nezakonitim aktivnostima bušenja i pokrenula nove, Savet je već tada odlučio da obustavi pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o vazdušnom prometu te u skladu s tim zasad neće održati sastanak Saveta za pridruživanje i daljnje sastanke dijalogâ na visokom nivou EU-a i Turske. Takođe je potvrdio predlog Komisije o smanjenju pretpristupne pomoći Turskoj za 2020. i pozvalo Evropsku investicionu banku da preispita svoje aktivnosti pozajmljivanja u Turskoj, a posebno u odnosu na pozajmljivanje osigurano državnom imovinom. Savet je također odlučio da bi visoki predstavnik i Komisija trebali nastaviti s radom na mogućim ciljanim merama.

Savet je 14. pktobra 2019. podsetio na prethodne zaključke Saveta i Evropskog saveta, među ostalim Zaključke Evropskog saveta od 22. marta 2018. i 20. juna 2019. u kojima se snažno osuđuje nastavak nezakonitih aktivnosti Turske u istočnom Mediteranu, te ih je ponovno potvrdilo. Savet je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog nezakonitih aktivnosti bušenja koje Turska provodi u istočnom Mediteranu i žaljenje što Turska još nije odgovorila na ponovljene zahteve Evropske unije da se prestane s takvim aktivnostima.