Savet ministara BiH još uvek nije potpuno konstituisan

Savet ministara BiH još uvek nije potpuno konstituisan

Komisija Predstavničkog doma BiH Parlamenta za pripremu izbora Saveta ministara nije dala preporuku za potvrđivanje imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbeglice.

Na današnjoj sednici u Sarajevu četiri člana komisije su bila za davanje preporuke, četiri protiv i dva uzdržana.

Centralna izborna komisija saopštila je 18. decembra da je utvrđeno da Božović ispunjava sve potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH.

Kasnije je Božović, koji je predložen u ime Demokratskog narodnog saveza, prošao i potrebne provere Agencije za istrage i zaštitu (SIPA)BiH.

Predstavnički dom potvrdio je 23. decembra imenovanje ostalih ministara u Savetu ministara, a Božovićevo potvrđivanje prolongirano je jer do sednice nisu bile završene sve neophodne provere.

U praksi, ovo znači da Savet ministara BiH još uvek nije konstituisan u punom sastavu. To ne bi bio problem da imenovanje Saveta ministara nije bilo uslov za slanje Programa reformi u sedište NATO pakta u Briselu.

Naime, nakon što je, više od godinu dana nakon izbora, Zoran Tegeltija potvrđen kao predsedavajući Saveta te imenovana većina ministara, kabinet pedsedavajućeg Predsedništva BiH, Željka Komšića, hitno je poslao Program reformi u Brisel. Taj dokument je izazvao kontroverze u Republici Srpskoj jer opozicija smatra da je to, u stvari, Godišnji nacionalni program (ANP), čime je BiH korak bliže članstvu u Alijansi. Članstvu se protive sve srpske stranke zastupljene u entitetskom Parlamentu. Opozicija je Program nazvala “prevarom” i pristankom vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata na članstvo zbog zadržavanja vlasti na državnom nivou.

Sada je jasno da je Program poslan prerano, jer Savet ministara još nije konstituisan, i da je srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, praktično prevaren.

Odluka Komisije nije obavezujuća za Parlament i očekuje se da će o Božovićevom imenovanju ipak biti raspravljano na nekoj od sednica. Međutim, rezultat glasanja o imenovanju niko ne može da predvidi./ibna