Sbija: Vučić se sastao sa Varhelyijem

Sbija: Vučić se sastao sa Varhelyijem

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem kako bi razgovarao o nastavku evropskih integracija i novoj metodologiji procesa pristupanja EU.

Nakon sastanka, u prisustvu predsednika Vučića, komesar EU Varhelyi i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su IPA 2019 Sporazum o finansiranju u vrednosti 138,55 miliona evra. Novi paket grantova predviđen je za projekte iz oblasti ekonomije, nauke, vladavine zakona i administracije.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, predsednik Vučić rekao je da će Srbija, kao zemlja koja je – zajedno sa Crnom Gorom – napravila najveći napredak u pregovaračkom procesu sa EU, moći da odabere da li da nastavi sa već dogovorenim okvirom ili novom metodologijom.

„Kao predsednik lično podržavam novu metodologiju i zahvalan sam državama članicama EU koje su je podržale“, rekao je predsednik Vučić i dodao da sada ne postoje svi parametri i da će se proučavanje nove metodologije nastaviti, dok će konačna odluka biti donesena u narednom periodu. Izjavio je da je nova metodologija veoma stroga i restriktivna, ali da je otvaranje velikog broja poglavlja od strane Srbije dovoljna motivacija za nastavak rada.

„Vidim mnogo šansi i prilika za Srbiju. Važno je da pokažemo posvećenost evropskom putu Srbije, našu odlučnost da budemo deo Evropske unije i pokažemo narodu na najlakši način da mogu da osete, vide i dodirnu šta je Evropska unija i da to nije nešto što je daleko. Zahvalan sam na svemu što smo do sada dobili“, rekao je predsednik Vučić.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelyi naglasio je da je njegov cilj da tokom mandata barem jedna zemlja Zapadnog Balkana bude spremna da se pridruži Evropskoj uniji, dodajući da je, nakon objavljivanja nove metodologije za proces pridruživanja, proširenje EU na Zapadni Balkan postalo geopolitički prioritet.

„Geopolitika počinje u našem susedstvu, u srcu Evrope, na Zapadnom Balkanu. Želim da istaknem naše poruke i ojačam naše veze sa zemljama na Balkanu, posebno onima koje su već u procesu pregovora o pridruživanju, jer ima vidljivog napretka, a želim da to ubrzam radeći zajedno sa Srbijom“, rekao je evropski komesar Varhelyi i dodao da odnosi između Srbije i Kosova ostaju ključno pitanje za ceo region.

“Mi posmatramo obe zemlje kako bi mogle doći do dugoročnog mirnog rešenja, ali to se ne može dogoditi samo po sebi”, rekao je evropski komesar Varhelyi i dodao da je spreman da pomogne koliko god je to moguće, ali da je i on svestan da je to veoma osetljiva stvar i da je samim tim veoma oprezan.

“Dve zemlje moraju da sednu zajedno, a prvi korak koji Kosovo mora da učini je ukidanje tarifa”, zaključio je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelyi. / Ibna