Schilling: EU bi trebalo da imenuje posebnog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije

Schilling: EU bi trebalo da imenuje posebnog izaslanika za dijalog između Kosova i Srbije

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Christian Schvarz-Schilling smatra šokom za Evropsku uniju, koja je fokusirana na unutrašnje probleme, odluku američkog državnog sekretara Mikea Pompea da imenuje Mattheva Palmera specijalnim predstavnikom za zapadni Balkan.

Schilling kaže da bi američka odluka o imenovanju specijalnog izaslanika trebala motivisati regiju zapadnog Balkana da pronađe rešenje za sve svoje probleme, prenosi Gazeta Ekpress. Prema njegovim rečima, Evropska unija mora biti aktivnija u rešavanju problema i integraciji zemalja zapadnog Balkana u EU, dodajući da je američka inicijativa 90-ih usmerila region u dobrom pravcu.

„Iskustvo pokazuje da su samo rešenja dogovorena između SAD i EU bila uspešna i održiva“, rekao je Šiling za DW. Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini kaže da postoje ljudi koji ne vole američku inicijativu, dodajući, međutim, da Vašington ne želi dopustiti da region zapadnog Balkana padne pod ruski uticaj. Prema Schillingu, Trump želi zabeležiti još jednu pobedu uoči američkih predsedničkih izbora 2020. godine.

Govoreći o ideji o razmeni teritorija i korekciji granica zasnovanoj na etničkoj liniji, Šiling kaže da je ranije upozoravao na takvu opasnost, dodajući da je Palmer na Balkan doneo poruku da SAD ne žele monoetničke države. Schvarz-Schilling je izjavio da bi Evropska unija trebala imenovati posebnog izaslanika koji će se baviti dijalogom Priština-Beograd i pitanjima zapadnog Balkana.

Nemački diplomata na kraju kaže da je možda došlo vreme da Srbi na Kosovu progovore svojim glasom i ne očekuju naređenja od Beograda./ibna