SDA ne odustaje u osporavanju imena Republike Srpske

SDA ne odustaje u osporavanju imena Republike Srpske

Iako su ambasadori zemalja okupljenih u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC SB) jasno rekli da bi inicijativa Stranke demokratske akcije (SDA) da ospori ime Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH BiH “bila kontraproduktivna i neodgovorna, kako su imena entiteta sadržana u Ustavu BiH”, ova stranka nije odustala i nastavila je sa aktivnostima usmjerenim na ukidanje ovog imena.

Na sjednici Predsjedništva SDA, članovi su zaključili da je neophodno preduzeti odlučne i konkretne mjere za poboljšanje položaja Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj. Ako se stav vlasti u ovom entitetu ne promijeni u pogledu garantovanih prava Bošnjaka i Hrvata datih Ustavom, ovlašteni SDA kandidati će predati žalbu Ustavnom sudu BiH ili Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu kako bi nametnuti promjenu naziva “Republika Srpska” i uveli imena drugih dvaju konstitutivnih naroda u  u ime BiH entiteta.

“Diskriminacija i očigledni aparthejd koji je ostvaren kroz uporno decenijsko djelovanje vlasti RS, pasivnost OHR i međunarodne zajednice, od entiteta RS je stvorio crnu rupu na mapi ljudskih prava na tlu Evrope u 21. stoljeću. Između ostalog, Bošnjacima se ne dopušta da koriste Ustavom zagarantovano pravo na naziv vlastitog jezika, vlast entiteta RS dodjeljuje odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, odbija provesti odluke Ustavnog suda BiH, a evidentna je i diskriminacija u zapošljavanju Bošnjaka i Hrvata u javnim preduzećima RS,” navodi se u zaključku.

Član Predsjedništva SDA, Edin Ramić, rekao je medijima u pauzi sjednice, da stranka nije zadovoljna reakcijom PIC SB i Kancelarije visokog predstavnika na inicijativu.

“Reakcija Ureda Visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira (PIC) na najavu da će SDA podnijeti žalbu radi eliminacije diskriminacije u entitetu RS je paradigma cjelokupnog odnosa međunarodne zajednice prema anti-demokratskim i anti-ustavnim radnjama,” rekao je Ramić.

On je dodao da je SDA zaključila da “stav PIC SB u kojem je odgovornost na odgovarajući način distribuirana kroz nepoštenu matricu tri strane daje sistem diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS”.

“Iskustvo je pokazalo da oštre osude i izražavanje zabrinutosti samo ohrabruju destruktivne sile koje ugrožavaju mir u BiH. OHR i PIC SB se moraju pokrenuti i ispuniti obaveze iz mandata koji im je povjeren, između ostalog,  kada je mir ugrožen,” zaključila je SDA.

Ramić je naglasio da SDA traži temeljitu reformu pravosudnog sistema BiH, kao i transformaciju VSTV-a i njegovih nadležnosti, kako bi se povratilo povjerenje građana u cjelokupni pravosudni sistem.

“Imenovanje Gordane Tadić kao glavnog tužioca Tužilaštva BiH je nastavak procesa protivustavnog uklanjanja Bošnjaka sa glavnih položaja u pravosuđu. U vrijeme kada je obavljala funkciju glavnog tužioca,, ona je zaustavila proces sankcionisanja odgovornih za neustavni referendum povodom obilježavanja 9. januara kao Dana RS i započela proces masovnog hapšenja i procesuiranja oficira Armije RBiH u cilju stvaranja veštačke etničke ravnoteže u procesuiranju ratnih zločina. To su očigledno bile glavne reference i zasluge za njeno imenovanje na ovu funkciju. Više je nego jasno da je većina članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća puki provodioci politika koje Bošnjake žele ukloniti sa vrha sudstva iz gore navedenih razloga i spriječiti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da preduzme odlučnije mjere u borbi protiv korupcije,” rekao je Ramić.

Lider SDA, Bakir Izetbegović, izjavio je u intervjuu za javni emiter u BiH da je lider Saveza Nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, “robustan, sposoban političar, hrabar, polako pokušava koliko daleko može ići, vrijeđajući OHR, američkog ambasadora, koji poštuje ratne zločince, pozivajući Srbiju da podrži secesiju Republike Srpske. To su nezamislive stvari na koje se svi naviknu. Sada Dodik očekuje da podržimo čovjeka koji će biti njegov instrument u Vijeću ministara (Zoran Tegeltija), i otvoreno kaže da neće raditi prema Ustavu i zakonu. Vreme je da podvučemo crtu i kažemo da je to dovoljno. Svi će napraviti kompromis. Ono što očekujemo od srpske strane nije ni manje ni više od poštovanja Ustava BiH i zakona”./IBNA