SDA, SBBBiH i DF postigli sporazum o formiranju vlasti

SDA, SBBBiH i DF postigli sporazum o formiranju vlasti

Predsednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Saveza za bolju budućnost BiH (SBBBiH) Fahrudin Radončić i Demokratskog fronta (DF) Željko Komšić na današnjem sastanku u Sarajevu postigli su i potpisali dogovor o formiranju vlasti u BiH.
Izetbegović je nakon sastanka izjavio novinarima da je konačno „napravljenja koherentna koalicija, probosanska komponenta, od države, preko Federacije BiH do kantona, uključujući i Kanton Sarajevo, Zeničko-dobojski, Hercegovačko-neretvanski, itd.“
“ Po pitanju Federacije BiH također imamo sporazum i pozivamo Dragana Čovića i HDZ BiH da otvore proces formiranja, odnosno restruktuiranja federalnog nivoa vlasti. Dakle, da povuku prvi potez imenovanjem predsednika i dva zamjenika predsednika FBiH,” kazao je Izetbegović.
Napomenuvši da je najzanimljviji dio, kad su pitanju kantoni, Kanton Sarajevo, istaknuo je da će tu izaći s zajedničkim prijedlogom za premijera Kantona.
Po njegovim riječima, SDA će preuzeti sedam ministarskih pozicija u Kantonu Sarajevo, SBB BiH tri i Demokratska fronta dve. Predsedavajući Skupštine će biti iz SDA.
Izetbegović je naglasio da će posebnu pažnju posvetiti izgradnji infrastrukture i u državi i u Kantonu Sarajevo, ekonomskim pitanjima, borbi protiv korupcije itd.
“Učinit ćemo sve da Savet ministara BiH bude kompletiran do 23. decembra, tako da bi 24. decembra u Brisel mogao biti poslan Program reformi koji se odnosi na NATO put BiH,” kazao je predsjednik SDA.
Lider Demokratkog fronta, Željko Komšić, je rekao da je ovo bosanskohercegovačka koalicija.
On je potvrdio da su lideri tri stranke postigli dogovor te je i on pozvao predstavnike HDZ-a BiH, odnosno predsednika te stranke i njegove saradnike da se što pre pristupe formiranju Vlade FBiH, odnosno kandidovanju osobe koja treba da bude predsednik FBiH, čime bi otpočeo celi proces formiranja vlasti na entitetskom nivou.
Predsednik SBBBiH Fahrudin Radončić ocenio je da su danas imali vrlo ozbiljne i produktivne razgovore koji su nastavak ranijih razgovora.
“Dogovorili smo se da napravimo jednu snažnu probosanskohercegovačku, ali i delom jaku bošnjačku koaliciju, na svim nivoima vlasti – od državnog, federalnog i u svim kantonima. Ostaje podela ministarstava na državnom nivou, za federalni ćemo se dogovoriti mada imamo načelan dogovor, Kanton Sarajevo smo dogovorili,” naveo je Radončić.
Najavio je da će zajednički u ponedjeljak predložiti imena za Savet ministara BiH, „jer je zajednička procena da je strateški interes BiH da se što pre realizuje program reformi“.
“Što se tiče sarajevske vlade, dogovorili smo da se uđe u njenu zamenu. Pre godinu dana sam javno poručio da SBB kao koalicioni partner daje godinu dana ‘mirnog mora’ toj vladi. Lično nisam zadovoljan niti sam impresioniran time što se do sada uradilo,” rekao je Radončić.