Šefovi diplomatija Rumunije-Poljske-Turske održali sastanak videokonferencijom

Šefovi diplomatija Rumunije-Poljske-Turske održali sastanak videokonferencijom

Rumunski ministar spoljnihposlova Bogdan Aurescu učestvovao je u utorak u videokonferenciji sa svojim poljskim i turskim kolegama Jacekom Czaputoviczom i Mevlutom Čavušogluom.

Ministri su , na osnovu zaključaka ministarskog sastanka NATO-a 2. aprila, razgovarali o tome da bi tri zemlje mogle da poboljšaju svoju saradnju u podršci sprovođenju savezničkih prioriteta u trenutnom međunarodnom kontekstu.

Jedna od glavnih tema o kojoj je razgovarano bio je NATO-ov doprinos upravljanju uticajem pandemije COVID-19.

“Redovno se sastajemo u “tripartitnom” formatu kako bismo razgovarali o tome kako možemo biti efikasniji u reagovanju na dinamične bezbednosne situacije u našem susedstvu”, rekao je Jacek Czaputovicz, navodi se u saopštenju poljskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Svi podržavamo održavanje jedinstva i solidarnosti kao i blisku transatlantsku saradnju u okviru Alijanse, što je posebno važno u svetlu trenutnih pretnji povezanih sa pandemijom Covid-19“, izjavio je poljski ministar nakon razgovora sa kolegama iz Turske i Rumunije .

Ministri su naglasili važnost održavanja snažne NATO politike odbrane, koja je takođe od vitalnog značaja u trenutnoj situaciji. Oni su takođe razgovarali o međusobnoj tripartitnoj saradnji radi održavanja stabilnosti u NATO susedstvu, posebno u Ukrajini, Gruziji i Zapadnom Balkanu. Događanja u Africi, Bliskom Istoku i Afganistanu takođe su bila važna tema razgovora ministara.

Ministri su razgovarali o zajedničkim poljsko-rumunskim i turskim planovima koji će biti sprovedeni u narednim mesecima, uključujući pojačanu aktivnost i saradnju unutar NATO-a i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i odabranim prestonicama država članica.

Sledeći tripartitni sastanak, koji se održava redovno od 2012. godine, trebalo bi da bude održan u Bukureštu sledeće godine. Prethodni sastanak održan je u Ankari u aprilu 2019./ibna