Selaković: BSEC će težiti razvoju i primeni projekata

Selaković: BSEC će težiti razvoju i primeni projekata

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković obratio se danas na 42. sastanku Saveta ministara spoljnih poslova Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), napominjući da Srbija teži da bude dobar i konstruktivan partner na globalnom i regionalnom nivou, kako bi sprovela ovu saradnju.

Kako je saopštilo Ministarstvo, šef srpske diplomatije izjavio je da bi BSEC trebalo da bude moderna, efikasna i ciljno orijentisana organizacija, te je u ovom kontekstu potrebno više pažnje posvetiti razvoju i sprovođenju projekata, umesto unutrašnjim pitanjima u vezi sa organizacijom.

Srbija, rekao je Selaković, veruje da bi BSEC trebalo da pokuša da održi manje sastanaka, fokusirajući se više na suštinu, a manje na tehnička pitanja.

Ministar Selaković ponovio je posvećenost Srbije unapređenju regionalne saradnje i naglasio otvaranje svoje zemlje za inicijative usmerene na regionalnu koheziju, dobrosusedske odnose i međusobno razumevanje.

Objasnio je da je Srbija posebno fokusirana na saradnju sa regionalnim partnerima u oblastima trgovine, turizma, transporta i energetike, jer smatra da su ovi sektori glavni pokretači ekonomije regiona.

Srpski ministar je takođe naglasio značaj učešća privatnog sektora u projektima BSEC-a.

Dodao je da Srbija podstiče sve inicijative usmerene na oživljavanje trgovine, turizma i investicija u regionu tokom pandemije koronavirusa i preduzima mnogo koraka u ovom pravcu da stimuliše privatni sektor, posebno mala i srednja preduzeća, i spreči stopu rasta nezaposlenosti.

Selaković je čestitao Rumuniji na uspešnom predsedavanju u neobičnim okolnostima i pozdravio Republiku Severnu Makedoniju u porodici članova BSEC-a. / ibna