Selaković: Dejtonski sporazum ne može da se menja bez saglasnosti sva tri konstitutivna naroda

Selaković: Dejtonski sporazum ne može da se menja bez saglasnosti sva tri konstitutivna naroda

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković kaže da je neprihvatljivo govoriti o rušenju Republike Srpske kao jednog od entiteta BiH, dodajući da Srbija veruje da se Dejtonski sporazum ne može menjati bez pristanka sva tri konstitutivna naroda i oba entiteta.

On je za RTS rekao da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma i da poštuje teritorijalni integritet BiH, međutim niko je ne može sprečiti da voli i brine o srpskom narodu koji živi u BiH, na način na koji druge zemlje brinu o svom narodu.

Takođe je naglasio da Srbija deli slična gledišta sa Rusijom o Dejtonskom sporazumu, koji je važan za stabilnost regiona.

Selaković je rekao da je Dejtonski sporazum složeni politički i vojni mehanizam koji je učvrstio mir u krvavom ratu na evropskom tlu i da kao takav sadrži niz detalja čije promene izazivaju lančanu reakciju.

Komentarišući izveštaje hrvatskih medija koji između ostalog navode da je „jedino rešenje za region slomiti kičmu Srbije“, Selaković je odgovorio da je zanimljivo da su jednog dana u susednoj Hrvatskoj tri uticajna medija objavila tri teksta protiv Srbije, otvoreno napadajući političke i strateške akcije Srbije, kao i pravo Srbije da brine o Srbima u Kosovskoj Mitrovici, Crnoj Gori, Republici Srpskoj.

„Prelom kičme, osovina su reči koje podsećaju na govore i pripovedanja iz starijih vremena“, rekao je Selaković.

Naglasio je da je pristup predsednika Srbije Aleksandra Vučića upravo suprotan i da će Srbija biti dobro kada svi oko nje budu dobro, što je ključno za njene spoljnopolitičke inicijative u regionu.

Takođe je rekao da nekima smeta što će Srbija sledeće godine prestići susednu Hrvatsku po BDP-u, koja će se, ako želi, zadužiti po trostrukoj kamatnoj stopi od Crne Gore.

„Ovo ljude nervira. Ekonomski jaka Srbija je stub stabilnosti u regionu i u ovom delu Evrope“, tvrdio je Selaković.

Takođe je primetio da „nije normalno upoređivati političkog predstavnika srpskog naroda u susednoj zemlji sa nacističkim liderima, dodajući da bi„ reakcije međunarodne zajednice bile drugačije kada bi neko iz Srbije rekao tako nešto o drugim narodima.“ / ibna