Selaković: Ekonomski odnosi između Srbije i Egipta su značajno ispod nivoa političkih odnosa

Selaković: Ekonomski odnosi između Srbije i Egipta su značajno ispod nivoa političkih odnosa

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je u nedelju nakon sastanka sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem da su se složili oko ocene da su ekonomski odnosi Egipta i Srbije danas znatno ispod nivoa političkih odnosa dve zemlje.

Selaković je juče uručio poziv predsednika Aleksandra Vučića Al Sisiju u Kairu da prisustvuje konferenciji Pokreta nesvrstanih u Beogradu u oktobru povodom obeležavanja 60 godina postojanja pokreta.

„Imao sam priliku da razgovaram o razvoju saradnje Egipta i Srbije u budućnosti, da vidim sve prednosti 113-godišnje tradicije diplomatskih odnosa između dve zemlje, što je odlična osnova za razvoj naših odnosa u budućnosti. Prisetili smo se i sjajnih dana saradnje predsednika Tita i predsednika Nasera, ali smo razgovarali i o činjenici da su ekonomski odnosi Srbije i Egipta znatno niži od današnjih političkih odnosa dve zemlje”, rekao je Selaković.

Selaković je u ime predsednika Vučića pozvao predsednika Al Sisija da dođe u Srbiju, jer je, kako je rekao, ovaj susret dvojice lidera ono što je potrebno da se dve poslovne zajednice ujedine i da pokažu u kom pravcu treba da krenu budućnost, odnosi između dve države i dva naroda.

Nakon sastanka sa predsednikom Egipta, šef srpske diplomatije sastao se i sa svojim egipatskim kolegom Samehom Shoukrijem i, kako je Selaković naveo, sastanak sa Al Sisijem bio je smernica za njega i Shoukrija u kom pravcu razgovaraju.

„Ovaj dan smo iskoristili da razgovaramo o našim bilateralnim političkim odnosima i potrebi razvoja ekonomske saradnje“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je podsetio da su on i ministar Shoukri kopredsedavajući Odbora za ekonomsku saradnju, koji je, kako je rekao, planirao prvi poslovni forum, kome će prisustvovati predstavnici srpskih i egipatskih kompanija.

Tokom sastanaka, rekao je Selaković, razgovaralo se i o regionalnim pitanjima i egipatski sagovornici su ga upoznali sa situacijom na Bliskom istoku, kao i sa svim izazovima sa kojima se suočavaju, sa situacijom u zemljama u okruženju i sa svime što je u vezi održavanja mira i stabilnost, ne samo u regionu već i na svetskoj sceni.

Selaković je rekao da je svojim egipatskim sagovornicima prenio stanje na Balkanu, u jugoistočnoj Evropi, kao i izazove sa kojima se suočavaju.

„Ono što smo zaista doživeli kao srpska delegacija je veliko poštovanje, velikodušno gostoprimstvo naših egipatskih prijatelja i iskrena želja da u budućnosti, nakon godina konsolidacije i uspešnog oporavka, možemo planirati razvoj naših odnosa u budućnosti,” dodao je Selaković.

On je napomenuo da su njegovi egipatski sagovornici takođe izrazili veliko poštovanje prema svim reformama koje su sprovedene u Srbiji u poslednjih sedam godina.

„Mogu da kažem da je priznanje koje smo dobili bilo nešto što sam voleo da čujem i zbog čega sam ponosan što danas predstavljam Srbiju, koja je priznata kao prva država u regionu, kao zemlja koja je faktor mira i stabilnosti i njenog očuvanja u našem delu Evrope i kao država koja zaista vodi nezavisnu i nezavisnu politiku, unutrašnju i spoljnu“, zaključio je Selaković. / ibna