Selaković: Italija podržava otvaranje svih pregovaračkih poglavlja, za šta je Srbija spremna

Selaković: Italija podržava otvaranje svih pregovaračkih poglavlja, za šta je Srbija spremna

Italija podržava otvaranje svih novih pregovaračkih poglavlja za koja je Srbija spremna, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković iz Rima, gde je danas imao nekoliko sastanaka sa zvaničnicima u italijanskom parlamentu.

„Italija je najveća država članica Evropske unije koja nema nikakvu rezervu prema Srbiji u polju napretka u evropskim integracijama“, rekao je srpski ministar.

U izjavi srpskim medijima, Selaković je rekao da snažno podržava inicijative Srbije i predsednika Aleksandra Vučića o stvaranju jedinstvenog ekonomskog tržišta na zapadnom Balkanu, inicijativu „mini šengen“.

Selaković je rekao da je sa italijanskim poslanicima razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine, kao i odnosima Srbije sa Rusijom i Kinom.

Ministar je takođe istakao da je na sastancima razgovarano o pitanju saradnje između Srbije i Kine i Rusije, pri čemu se Srbija suočavala sa različitim stavovima u odnosu na svoje glavne spoljnopolitičke smernice.

„Kada se sa zabrinutošću gleda na našu saradnju, a zatim se fokusira na činjenicu da postoje države članice koje sa svim tim zemljama sarađuju stotine ili hiljade puta više na ekonomskom polju, onda u nekom trenutku ti argumenti nestaju“, Selaković rekao.

Ministar je istakao da je na sastancima Srbiji odato priznanje za napore u borbi protiv koronavirusa i način na koji uspeva da zaštiti javno zdravlje građana, ali i zato što preduzima inicijative i ne sedi skrštenih ruku čekajući da se nešto reši samo od sebe.

Tokom dvodnevne posete Rimu, Selaković će se sutra sastati sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Luigijem di Maiom. / ibna