Selaković: Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje

Selaković: Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji posvećuje veliku pažnju unapređenju regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa, smatrajući ih neodvojivim od njene evropske integracije.

„Srbija je sa svoje strane preduzela odlučne korake da uskladi svoje zakonodavstvo sa propisima EU, sprovodeći vrlo konkretne reforme kako bi postala punopravno područje slobode, bezbednosti i pravde“, rekao je Selaković obraćajući se učesnicima na neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova jugoistočne Evrope (SEECP) u Antaliji.

Kako je rekao, Srbija je, zajedno sa ostalim učesnicima iz jugoistočne Evrope, stvorila područje poverenja i međusobnog razumevanja, tako da geopolitički region može zajedno sazreti da se suoči sa zajedničkim izazovima i problemima.

Selaković je istakao da su bili na tački na kojoj je proces evropskih integracija na Zapadnom Balkanu nepovratan, navodi se u saopštenju srpskog Ministarstva spoljnih poslova.

„S ponosom mogu da kažem da je uz pomoć naših evropskih partnera danas postignut visok nivo uzajamnog poštovanja i razumevanja, što je bilo posebno očigledno tokom prvih meseci globalne i neregionalne krize izazvane Covid-19 pandemije“, naglasio je Selaković.

Šef srpske diplomatije izrazio je uverenje da region, zahvaljujući svojoj spremnosti da odgovori na globalne izazove poput pandemije, ima potencijala za mnogo više, što potvrđuju različiti regionalni projekti, od kojih mnogi potiču iz sporazuma postignutih u okviru „Berlinskog procesa”.

Rekao je da će nova srpska vlada, u saradnji sa partnerima u regionu i u skladu sa Berlinskim procesom, nastaviti svoje aktivnosti na primeni inicijative „mini-Šengen“.

„Ova inicijativa je pravo oličenje ubrzanja berlinskog procesa, koji bi trebao stvoriti povoljne uslove za pomirenje i uspostavljanje dobrosusedskih odnosa u regionu, što predstavlja temelj za jake ekonomije i za postizanje boljeg životnog standarda za sve građane Zapadnog Balkana. Istovremeno, primena četiri osnovne slobode na kojima počiva Evropska unija ubrzaće ekonomski rast u regionu“, rekao je Selaković.

Rekao je da privilegovana saradnja na polju zdravstva između učesnika u Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i dalje predstavlja neistražene vode, s obzirom na kapacitet koji imamo.

„Republika Srbija ostaje otvorena za sve konstruktivne predloge koji mogu doprineti saradnji i razumevanju, tako da svi učesnici u SEECP ne samo da identifikuju zajedničke interese, jer su oni u velikoj meri definisani, već stvaraju zajedničke mehanizme za rešavanje izazova u našem regionu“, zaključio je Selaković.

Tema sastanka u Antaliji, kome je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije, bila je „Načini za jačanje saradnje u jugoistočnoj Evropi na osnovu iskustva iz pandemije COVID-19 u regionu“. / ibna