Senat odlučuje o ukidanju embarga na oružje Kipru

Senat odlučuje o ukidanju embarga na oružje Kipru

Prijem ruskih brodova je “trn”

Piše Michalis Michael

Uz identičnu verbalnu potvrdu nacrta zakona za istočni Mediteran, koji je u utorak izglasao Komitet za spoljne odnose, kako piše kiparska novinska agencija, plenarna sednica Senata sadržavala je amandman o ukidanju embarga na oružje, prema zakonu S 1790 za budžet nacionalne odbrane, koji je usvojen u četvrtak popodne.

Isti zakon naglašava da će snabdevanje Turske ruskim raketama dovesti do zabrane prodaje američkih F-35 i izlaska Turske iz procesa proizvodnje aviona, dok je istovremeno od predsednika SAD zatraženo da u potpunosti provede sankcije koje su predviđene u CAATSA zakonu iz 2017.

Sličan amandman za uklanjanje embarga na oružje Kipru uložio je poslanik David Cicilline, u odgovarajućem tekstu koji je prosleđen Predstavničkom domu, a očekuje se da će biti odobren u narednih nekoliko dana. Napominje se da se povlačenje embarga odnosi samo na opremu Republike Kipra i ne uključuje prenos oružanog sistema koji je proizvela SAD na teritoriju Kipra od strane turske okupacione vojske, takozvanih snaga kiparskih Turaka i ELDIK-a. Rusi

Tekst zakona koji je usvojio Senat sadrži uslove u vezi sa reformama koje Kipar mora da uradi u sektorima borbe protiv pranja novca i neprimanja ruskih vojnih brodova u svojim lukama. Prema sadašnjim informacijama, u kiparskoj vladi postoji opšte zadovoljstvo u vezi sa predlogom zakona i ostaje da se vidi kakva će biti praktična implementacija ovog amandmana u budućnosti.

Demokratski senator Robert Menendez, nakon glasanja o nacrtu zakona rekao je: “Danas je Senat pokazao našim partnerima na Kipru i širom sveta da su Sjedinjene Države predane rešavanju izazova i mogućnosti istočnog Mediterana. S obzirom na to da Kipar želi produbiti svoje strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, u našoj nacionalnoj bezbednosti i ekonomskom interesu je da se uklone ta zastarela desetogodišnja ograničenja za oružje, koja više ne pomažu američkim bezbednosnim ciljevima. Radujem se nastavku rada sa svojim kolegama kako bi se osiguralo da započnemo novu eru za istočno mediteransku arhitekturu, ukorenjenu u zajedničkoj bezbednosti i prosperitetu.”

Relevantni amandman usvojen na plenarnoj sjednici ukazuje na to da Senat osjeća:

„Prvo, dozvoljavajući Republici Kipar da izvozi, ponovo izvozi ili prenese oružje uključeno u listu SAD-a (deo 121 glave 22, Kodeks federalnih propisa), promovisaće bezbednosne interese Sjedinjenih Država u Evropi, doprinoseći smanjenju zavisnosti vlade Republike Kipar od drugih zemalja, uključujući zemlje koje osporavaju interese Sjedinjenih Država širom sveta, za stvari koje se odnose na odbranu.

Drugo, u interesu je Sjedinjenih Država da nastave da podržavaju napore pod okriljem Ujedinjenih nacija za sveobuhvatno rešenje podele Kipra i da se pridruže Republici Kipar u programu NATO-a „Partnerstvo za mir“.” Provođenje odredbi o ukidanju embarga će se primenjivati čim zakon stupi na snagu i državni sekretar SAD neće primeniti politiku izvoza, ponovnog izvoza ili transfera oružja i usluga odbrane Republici Kipar, ako zahtev podnosi Vlada Republike Kipra, a konačni primalac je Republika Kipar.

U zakonu je naglašeno da će se politika odbijanja izvoza, ponovnog izvoza ili prenosa predmeta za odbranu sa Liste municije SAD-a na Republiku Kipar sačuvati “osim ako predsednik utvrdi i potvrdi nadležnim odborima Kongresa (spoljnopolitički i Vojni komiteti i Senat) ne manje od jednom godišnje, da (A) Vlada Republike Kipar nastavlja saradnju sa Vladom Sjedinjenih Država u njenim naporima da sprovede reforme u vezi sa propisima za borbu protiv pranja novca i nadzora finansijskih institucija, i (B) Vlada Republike Kipar je preduzela i nastavlja da preduzima neophodne mere da spreči pristup ruskim vojnim brodovima u luke radi punjenja goriva i usluga.”

Međutim, zakon dozvoljava američkom predsedniku da ukine ta ograničenja za finansijsku godinu ako smatra da je to presudno za interese nacionalne sigurnosti SAD-a./ibna