Sentonas: Potpisivanje EastMed dokumenta je uglavnom politički potez

Sentonas: Potpisivanje EastMed dokumenta je uglavnom politički potez

Zamenik portparola Vlade Kipra Panagiotis Sentonas bio je gost u radio emisiji na RIK-u 3, tokom koje je imao priliku da govori o EastMed-u i stvaranju mornaričke stanice u Mariu.

Odgovarajući na pitanje o ubrzavanju potpisivanja transnacionalnog sporazuma EastMed, Panagiotis Sentonas, napomenuo je da je sporazum rezultat kontakata koje je nedavno napravio Anastasiades, a da mu je cilj bio da stvori odgovarajući okvir za borbu protiv moguće destabilizacije situacije u regionu.

Zamenik portparola je dalje dodao da je „potpisivanje ovog sporazuma prvenstveno pitanje ostvarivanja suverenih prava Kipra, Grčke, Izraela i Italije. Ovaj postupak je pokrenut, ne kao reakcija protiv druge zemlje, već uglavnom za kreiranje alata, konteksta dijaloga, saradnje i bezbednosti u odnosu na uključene zemlje“.

Na pitanje zašto Italija neće potpisati 2. januara zajedno sa ostalim zemljama, Panagiotis Sentonas je objasnio da se očekuje da će na potpisivanju biti prisutan predstavnik italijanske vlade. Čini se da je njihovo mišljenje pozitivno u vezi s projektom i italijanski stav će time postati očigledan, jer prema rečima njihovog portparola, zemlja želi da se definišu područja na koja će uticati EastMed.

U procesu koji sledi do završetka gasovovoda, zamenik portparola naglasio je da potpisivanje sporazuma predstavlja pre svega političku odluku, jer će proći dugo dok EastMed ne bude finaliziran. „U ovoj fazi najvažniji aspekt potpisivanja transnacionalnog sporazuma je njegova politička dimenzija. To znači, u ovom regionu, uključene države imaju suverena prava i donose konkretne odluke u vezi s tim pravima, koja se, naravno, zasnivaju na međunarodnom i pomorskom pravu“, dodao je Sentonas.

Takođe je napomenuo da “smo u pogledu završetka izgradnje gasovoda, u fazi sprovođenja detaljnih tehničkih studija. EU je već obezbedila značajna finansijska sredstva za ove studije, što smatramo vrlo pozitivnim, jer se to pitanje odnosi i na EU. Ipak, shvatate da govorimo o veoma velikom projektu za koji će trebati i veliki budžet čiji će konačni ishod takođe biti određen količinama gasa ili pronalaskom kupaca; stoga ćemo vidjeti kako to ide”.

Što se tiče stava SAD, kiparska vlada smatra da je on pozitivan, kao što je napomenuo portparol, čime se započinje novo poglavlje bilateralne saradnje.

Na pitanje vezano za izgradnju pomorske baze u Mariu, Sentonas je odgovorio: „Ovo je projekat koji se proučava u Ministarstvu odbrane; o njemu još nije razgovarano na nivou kabineta ministara, ali to je u pripremi i mislim da, u ovoj fazi, nije mudro sa naše strane davati konkretne najave. Sve će se to dogoditi nakon što Vlada donese odluke ”.

Komentarišući kretanja koja su zabeležena u regionu, zamenik portparola je rekao da će se „napori Nikozije nastaviti onako kako su se razvijali do danas, tj. mirnim upravljanjem koje neće pogoršati situaciju već će stvari voditi ka okviru saradnje. Naravno, osim menadžmenta, postoji i odlučnost Vlade i to je nešto što će vlada i dalje pokazivati; konsultovati se sa državama regiona koje su partneri naše zemlje, ali i sa institucijama Unije i zemljama EU“. / ibna