Serbia: 21 stranka i koalicija se bore za poverenje 6,5 miliona glasača

Serbia: 21 stranka i koalicija se bore za poverenje 6,5 miliona glasača

Srbija je ušla u poslednju fazu opštih izbora 21. juna, pošto je izborna „tišina“ počela od ponoći sa četvrtka na petak, a završava se u 20 sati po lokalnom vremenu u nedelju, 21. juna.

Prema Izbornoj komisiji Republike Srbije (RIK), na parlamentarnim izborima kandidovana se je 21 izborna lista stranaka i koalicija, koje će se ove godine nadmetati da prekorače prag od 3% za mesto u Narodnoj skupštini Srbije, a broj mesta u Parlamentu ostaje 250.

Čak 6.583.665 Srba ima pravo glasa i moći će da glasaju na 8.386 biračkih mesta.

RIK je dužna da objavi zvanične rezultate najkasnije do 25. juna u 20 sati (po lokalnom vremenu).

Izborna „tišina“ koja je stupila na snagu u ponoć u petak, sa sobom donosi mnogo zabrana do kraja izbornog procesa.

Dakle, prema zakonu su zabranjena javna okupljanja, objavljivanje ispitivanja javnog mnenja, kao i bilo kakva izborna propaganda.

Takođe, nije dozvoljeno isticanje političkih simbola i propagandnog materijala onih koji učestvuju na izborima na udaljenosti većoj od 50 metara od biračkih mesta.

Ako se takva situacija dogodi, birački odbor će po zakonu biti raspušten, a glasanje će se u toj izbornoj jedinici ponoviti.

Na dan izbora, 21. juna ove godine, od otvaranja biračkih mesta od 07:00 do 20:00 (po lokalnom vremenu), kandidati i zvaničnici moći će da se slikaju, a može biti objavljen i izveštaj o tome gde su kandidati glasali. Međutim, zabranjeno im je davanje bilo kakvih izjava.

Pored zabrana, mnogo je stvari dozvoljeno bez obzira na izbornu „tišinu“. Ovo omogućava, između ostalog, prenos informacija o prisustvu birača.

Takođe je moguće objaviti video zapise nadležnih demokratskih tela i nevladinih organizacija u kojima se građanima objašnjava kako i na koji način mogu glasati. / Ibna