Serija sastanaka ministra Dendiasa tokom zasedanja Generalne skupštine UN

Serija sastanaka ministra Dendiasa tokom zasedanja Generalne skupštine UN

Posebno konstruktivan sastanak održan je danas u New Yorku, na početku zasedanja Generalne Skupštine UN, između grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa i njegovog indonezijskog kolege Retno L.P. Marsudija.

Dva ministra potpisala su sporazume o ekonomskoj kao i o političkoj saradnji Grčke i Indonezije, sa posebnim osvrtom na promociju bilateralne saradnje u velikom broj oblasti. Važno je napomenuti da potpisani sporazumi otvaraju vrata unapređenju bilateralne trgovine i investicija, bližu saradnju u oblasti jačanja malih i srednjih preduzeća, unapređenje infrastrukture i transporta, kao i poboljšanje saradnje u oblastima industrije, istraživanja i tehnologije, zdravstvenih usluga, brodogradnje, energije, poljoprivrede, turizma, obrazovanja i zaštite okoline.

Ovo predstavlja važno ekonomsko i komercijalno otvaranje Grčke prema jednoj od najbrže rastućih ekonomija u jugoistočnoj Aziji, sa važnim zamahom za razvoj povoljne klime za investicije kao i za unapređenje kontakata i razmenu između ekonomskih operatera u dve zemlje. U tom kontekstu ovakvi ugovori ne promovišu samo razmenu ekonomskih i komercijalnih informacija nego takođe predviđaju i akcije za unapređenje trgovine i poslovanja sa inicijativama i aktivnostima kao što su izložbe, simpozijumi i još mnogo toga.

Kulminacija ovog važnog napora grčkog ministra spoljnih poslova za promociju otvaranja grčke ekonomije je formiranje zajedničkog grčko-indonezijskog komiteta za ekonomsku saradnju, koji će obezbediti da se potpisani ugovori i primene.

Dendias se, u odvojenim susretima, takođe sastao sa ministrima spoljnih poslova Gruzije i Andore a razgovori su se fokusirali na pitanje grčke nominacije za ne-stalnu članicu Saveta bezbednosti UN za period 2005-2006, na bilateralne odnose i na odnose između dveju zemalja i Evropske unije.

Tokom sastanka sa gruzijskim ministrom spoljnih poslova, Dendias je podsetio na čvrst stav Grčke u odnosu na teritorijalni integritet Gruzije.

Grčki ministar, koji prati premijera Kyriacosa Mitsotakisa tokom boravka na zasedanju Generalne skupštine UN, sastaće se i sa kiparskim kolegom Nikosom Christodulidesom, a nedugo nakon toga će prisustvovati govoru premijera na samitu. Tokom popodneva, prisustvovaće i sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU./ibna